Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els grups municipals de la Seu es posicionen sobre un espai per a joves

Els grups municipals de la Seu es posicionen sobre un espai per a joves

Junts defensa que un casal ha de ser consensuat per la totalitat del jovent, Compromís proposa reunions per definir-ne les característiques, ERC aposta per un local cogestionat i la CUP reclama que sigui plenament gestionat pel jovent
Eleccions Municipals 2019
21/05/2019 18:40

Els partits amb representació a l'Ajuntament de la Seu s'han posicionat aquest dimarts amb relació a com s'ha de canalitzar la demanda de joves de la Seu per disposar d'un espai propi, amb relació a un manifest que ha presentat l'organització Arran Alt Urgell -vinculada a la CUP-, juntament amb les assemblees d'estudiants dels instituts Joan Brudieu i La Valira i els col·lectius Huldra i Iris. Les formacions polítiques coincideixen en la necessitat de consolidar un espai juvenil, però difereixen en la forma.

Des de Junts per la Seu, el candidat de la formació i alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha recordat que des de fa anys es treballa perquè el Centre Cívic l'Escorxador esdevingui aquest espai municipal de referència per al jovent. Batalla remarca que, pel que fa a crear-hi un casal de joves, "s'han fet proves que no han acabat de funcionar i aquest proper mandat, si hi ha ganes i iniciativa, es podrà tirar endavant". Tot i això, Batalla ha recordat que un equipament com aquest "ha de ser per a tots els joves, no per a una part dels joves", i recorda que "aquest dimarts mateix hem celebrat el Consell Municipal d'Adolescents i n'han sorgit diverses propostes, però aquesta en concret no". Per això, conclou que aquesta mesura ha de ser "com més consensuada millor".

Per Compromís X La Seu, el cap de llista, Òscar Ordeig, assegura que donen "tot el suport a que calen espais per a joves, ja sigui per a reflexionar, assajar o bé fomentar activitats". Ordeig proposa reunir-se amb associacions de joves, el Consell Municipal d'Adolescents i els grups polítics per definir quin és l'emplaçament més idoni o bé quines han de ser les condicions d'utilització, i opina que és "una mancança" que no hi hagi un casal de joves "dinamitzat i acceptat pels mateixos joves".

Des d'ERC, el seu alcaldable, Francesc Viaplana, defensa que cal un espai juvenil però considera que "si l'Ajuntament s'hi ha d'implicar, la millor manera i el més lògic no és que sigui autogestionat, sinó cogestionat" i que es dinamitzi conjuntament entre el jovent i el consistori. Pel que fa a la ubicació, Viaplana defensa que el CC l'Escorxador segueix sent el millor lloc, però creu que abans cal "parlar amb tot el col·lectiu i, si no el troben idoni, també hi ha la possibilitat del Centre Cultural Les Monges", que disposa d'espais per ubicar-hi aquest casal.

Finalment, per la CUP, el número 2 de la candidatura, Bernat Lavaquiol, expressa el seu "ple suport" a la demanda formulada en el manifest presentat aquest dimarts. Lavaquiol creu "bàsic que l'Ajuntament cedeixi un espai" per a un casal juvenil, i hi afegeix que volen que aquest indret sigui "gestionat al 100 per cent pel jovent", perquè creuen que d'aquesta manera seria "una incubadora de projectes i activitats culturals creades per les joves i per a les joves".

El comunicat dels col·lectius juvenils afirma que "a la Seu els espais per a joves que existeixen no estan pensats des de les joves i per a les joves" i creuen que "s'entenen des del poder adult i la tutela", per la qual cosa reivindiquen "un espai autogestionat per les joves", amb "poder de decisió i organització sense haver de necessitar el vistiplau de persones adultes vinculades a institucions". També plantegen que serveixi "com a espai d’oci alternatiu, com a local d’assaig per als joves que vulguin muntar un grup de música, on formar-se i llegir amb una petita biblioteca i sala d’estudi i tota la resta d’activitats" que el col·lectiu decideixi. El grup creu que el paper de l'Ajuntament s'ha de limitar a "proporcionar i cedir a les joves un espai" i que els usuaris el puguin "autogestionar", i creuen que "hi ha prous espais buits i amb espai suficient a la Seu que puguin albergar aquest projecte".

Pel que fa a l'opció del CC l'Escorxador, els signants la rebutgen perquè consideren que "es basa en la tutela i en demanar permís, en controlar què fem les joves i forçar-nos a adaptant-nos als tempos i normes que se’ns posen des de la institució", cosa que veuen "infantilitzador". En aquest sentit, afirmen que proposen un espai "d'oci alternatiu que no es basi en el consum de drogues i alcohol" com "una alternativa als espais de lleure actuals", que consideren que "es gestionen des del poder adult". Alhora, expressen el rebuig a la instal·lació de càmeres de videovigilància en diversos espais públics, que l'ajuntament ha aprovat a petició dels veïns per detectar casos de bretolades o danys al mobiliari urbà.

Mostrar formulari de contacte