Els partits presenten les seves llistes al mercat de la Seu
Junts destaca les 100 propostes realistes del seu programa de govern. Compromís apel·la al vot útil per a una nova etapa. ERC veu necessari el consens per a la Residència i defensa un Consell de Poble a Castellciutat. La CUP presenta el seu codi ètic i reivindica la Vegueria. La Seu en Comú vol una ciutat neta, sostenible i cohesionada. Vox vol crear a cada entitat local "un codi disciplinari"
Actualització. 19.05.2019
Bona part dels partits que concorren a les eleccions municipals de la Seu d'Urgell han aprofitat el cap de setmana per presentar els seus programes de govern en el marc del mercat setmanal dels dissabtes, on han instal·lat parades amb la presència dels candidats de les diverses llistes i han conversat amb el veïnat. Les formacions que concorren a les eleccions han tractat temes relatius a Castellciutat, la Residència de gent gran i la forma de governar la ciutat, entre d'altres.
Junts per la Seu ha remarcat que el seu programa de govern, que han tramès a totes les llars del municipi, deixa per escrit 100 propostes que es comprometen a executar, perquè les consideren “realistes” i perquè "es basen en els objectius de desenvolupament sostenible de la UNESCO, de cara al 2030”, i en “17 objectius de Nacions Unides per deixar el planeta en les millors mans”.
L’alcaldable de Junts, Jordi Fàbrega, detalla que “cadascuna” de les idees “estan basades en aquests objectius”. Fàbrega es fa seves les paraules de Jordi Turull en afirmar que “el planeta ens l’han deixat en herència els avis i pares, però és un prèstec pels nostres fills i néts”, i hi afegeix que “des dels municipis cal començar a cuidar el planeta amb petits gestos”.
El cap de llista ha subratllat que aquest programa també està pensat per a persones invidents i, per això, inclou un text en Braille, que dóna accés al web de JxSeu, on es pot descarregar el programa en àudio, perquè aquest col·lectiu pugui escoltar-ne les propostes. Així, volen demostrar el “caràcter inclusiu” i que volen governar “per a tothom”. Fàbrega ha rebut aquest cap de setmana el suport de Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, que ha compartit una estona amb la candidatura de Junts per la Seu al mercat urgellenc. D’altra banda, Jordi Fàbrega s’ha reunit aquest dissabte amb els veïns de Castellciutat, per donar-los a conèixer els projectes pel poble, presentats el dia anterior i entre els quals destaca la construcció d’un aparcament-mirador a prop de la plaça de l’Arbre.
Compromís X La Seu ha apel·lat aquest dissabte al “vot útil” i consideren que això passa per “sumar esforços per crear una alternativa” al que defineixen com “16 anys d’ERC i CiU”. L’alcaldable de la formació, Òscar Ordeig, acompanyat de diversos membres de la candidatura, ha assegurat que “la gent, en tots els actes i a tots els racons de la Seu”, li estan dient “que canviaran el sentit del seu vot per intentar que hi hagi un canvi”.
Ordeig destaca que aquests dies han recorregut tota la ciutat per copsar l'opinió dels veïns i veïnes, i es mostra convençut que “aquesta vegada sí” aconseguiran “iniciar una nova etapa de progrés”, la qual vincula a l’objectiu de “deixar enrera la despoblació, l’empobriment i l’envelliment, deixar enrera la manca de respostes, la manca d’un ajuntament que escolti tothom per obrir una nova etapa de canvi i d'il·lusió”. En aquest sentit, des de Compromís es mostren “molt satisfets de la campanya, molt satisfets de la resposta de la gent i molt satisfets de la gran mobilització de persones que no ens havien votat” i que, apunta, “aquesta vegada ens donaran un vot de confiança”.
D’altra banda, Compromís X La Seu celebra el seu acte central de campanya aquest diumenge, a les 7 de la tarda a la Sala de Sant Domènec, amb la intervenció tant d'Òscar Ordeig com de la número 2 de la candidatura, Carlota Valls, i del número 3, Joan Barrera.
ERC considera una “necessitat imminent” la residència de gent gran tenint en compte “l’important envelliment de la població a la comarca”. L’actual portaveu del grup municipal i número 5 de la candidatura, Xavi Munt, creu que el nou equipament ha de tenir “diferents nivells d’atenció depenent del grau d’autonomia”, cosa que passa també per la creació de pisos de serveis o tutelats.
Tot i això, Munt remarca que el primer que cal aconseguir és “el consens municipal” i que el projecte escollit "tingui el suport de totes les forces del consistori”, perquè serà imprescindible “per anar plegats a aconseguir el finançament necessari per a la construcció i posterior gestió”. En l’àmbit social, ERC també defensa continuar amb les activitats intergeneracionals com a “model d’intercanvi i enriquiment mutus”, eliminar barreres arquitectòniques, habilitar urinaris públics al centre o bé ampliar l’Hospital per augmentar l’oferta sociosanitària. Aquest dissabte els candidats urgellencs han rebut el suport presencial de l'eurodiputat Jordi Solé, que aspira a la reelecció en aquestes eleccions al Parlament Europeu.
Aquest diumenge, Francesc Viaplana, acompanyat del número 15 d'ERC, Òscar España, ha presentat les propostes per a Castellciutat mitjançant un vermut-tertúlia a la plaça de l'Arbre. Viaplana ha proposat la creació d’un Consell de Poble, "que tingui accés a gestionar un pressupost propi per aquelles petites actuacions que considerin necessàries". Viaplana matisa que "això no vol dir que l’Ajuntament es desentengui de qüestions bàsiques de manteniment i inversions", i per això ha presentat idees com ara habilitar pisos adaptats a Cal Duat i aprofitar els baixos d'aquest edifici històric per ubicar-hi un centre cívic "que, a més de cohesionar el poble, pot contribuir a recuperar l’ambient de la plaça". Viaplana també es compromet a continuar amb l’asfaltat de carrers, millores en l’enllumenat de la part alta, garantir un accés segur al cap del poble i exigir a Foment un pas de vianants a l'N-260. Pel que fa a la Ciutadella, ERC considera que és "l’espai idoni per albergar-hi un parc tecnològic o les ara anunciades instal·lacions universitàries de l’INEFC", però hi afegeix que "allò imprescindible de forma immediata, és el seu sanejament".
La CUP ha donat a conèixer el seu codi ètic, que han signat els números 1, 2 i 3 de la llista de la Seu: Xènia Antona, Bernat Lavaquiol i Virgínia Álvarez. Aquest document, afirmen, “diferencia aquesta candidatura tant pel contingut com per la importància”.
Del codi intern, la CUP en destaca que “conté indicacions d’obligat compliment”, i consideren que assegura “que aquesta no caigui” en el que qualifiquen de “vicis de la institucionalització i l’electoralisme dels partits de l’espectre polític català”. Entre aquests punts, esmenten “la presa de decisions de forma assembleària, la democràcia participativa, la transparència i l’estreta col·laboració amb les lluites socials”, juntament amb “l’aposta pel municipalisme, el rebuig a tota actitud intolerant i la independència financera respecte la banca”. També estableix una retribució màxima (2,5 vegades l’SMI en cas d’estar al govern), un límit de mandats de dues legislatures i “no acceptar tractes de favor, obsequis ni privilegis”.
Aquest diumenge, la CUP ha reivindicat la Vegueria de l'Alt Pirineu per "superar la divisió provincial" i perquè consideren que actualment "les polítiques que afecten al Pirineu es decideixen a fora, ja sigui al Parlament o a les Diputacions, on el Pirineu té un pes decisori irrisori i hi està dividit". Per al grup municipal, "aquesta divisió i minorització fa que sigui impossible afrontar un debat real i les polítiques a impulsar-hi". Entre els motius pels quals veuen necessària una institució territorial pirinenca, esmenten "manca d’especialistes mèdics, trasllats sanitaris no coberts, manca total de suport a escoles rurals o a estudis superiors" i "unes ajudes ridícules per anar a fora del territori a estudiar". També critiquen els "treballs precaris", per un model econòmic que qualifiquen "de totxo i neu, on el Pirineu no passa de ser un territori d’esbarjo". Finalment, recorden que les connexions viàries transversals segueixen sent "molt precàries, amb ports de muntanya pesats i llargs, pel model radial".
La Seu En Comú ha presentat el programa electoral sota el lema Quina ciutat volem?. El cap de llista, Enric Riu, afirma que pensen en “tenir una ciutat neta, sostenible, cohesionada i radicalment democràtica, que respecti la diversitat i accessible”. També reivindiquen la capitalitat de la vegueria de l’Alt Pirineu, per portar institucions de la Generalitat i dinamitzar així l’economia de tot el territori. De cara a potenciar el comerç, plantegen endreçar la ciutat. També reclamen ampliar el sòl industrial i garantir la pervivència de la pagesia i dels artistes locals.
Vox, en el seu programa de caràcter estatal, vol crear a cada entitat local "un codi disciplinari" per als seus membres electes a les corporacions locals. Aquesta regulació, afirmen, pretén "respondre a la necessitat que la mala praxis o certes conductes dels representants públics no tinguin cap conseqüència".