Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els partits presenten les seves propostes en medi ambient i mobilitat per a la Seu

Els partits presenten les seves propostes en medi ambient i mobilitat per a la Seu

Compromís afirma que "l'aposta ecològica" guiarà totes les seves actuacions. Junts vol "convertir la Seu i Castellciutat en referent de qualitat de vida". ERC defensa "la millora sostenible de l’espai públic amb energies renovables"
19/05/2023 14:40

El medi ambient, la sostenibilitat i la mobilitat han centrat les propostes que han donat a conèixer aquest divendres els principals partits que concorren a les eleccions municipals de la Seu d'Urgell. Tot plegat, a les portes del primer debat públic de tots els alcaldables que es presenten en aquests comicis, que tindrà lloc avui mateix al vespre (20.00 h) a la Sala de Sant Domènec, organitzat per l'Associació d'Empresaris de l'Alt Urgell.

Compromís aposta per “incrementar les accions a favor del medi ambient” perquè les veuen com “la garantia de futur dels nostres fills”, i “aprofitar més encara els recursos naturals que tenim a l’abast”. En aquest sentit, volen impulsar la construcció d’una nova depuradora perquè “l’actual té més de 30 anys de vida i no és prou eficient”, segons el candidat a l’alcaldia, Joan Barrera, que assegura que el seu partit “assumeix l’Agenda 20230 de les Nacions Unides com a guia que ha d’inspirar totes les actuacions municipals”.

Barrera veu com “un assumpte de primer ordre” assegurar “que totes les aigües residuals vagin a la depuradora i que aquesta funcioni correctament, per retornar-les completament netes al riu”. Pel que fa a l’aprofitament de recursos, CxSeu vol impulsar la creació d’un Parc solar al Pla de les Forques i que “tots els edificis municipals consumeixin majoritàriament energia neta”. En la mateixa línia, es comprometen a “incentivar la col·locació de plaques fotovoltaiques a les cases particulars, amb una rebaixa de l’IBI de fins a un 50%”.

Quant al reciclatge, matèria en què destaquen que “la Seu ha estat històricament un model a seguir”, Compromís el vol seguir fomentant des de la Mancomunitat d’Escombraries. Joan Barrera hi ha afegit que “l’entorn natural que envolta la Seu cal preservar-lo de la construcció” i que “és un valor paisatgístic a protegir”.

Junts vol que la Seu i Castellciutat “esdevinguin un referent de qualitat de vida”, amb “una ciutat verda, sostenible, amable i que lluiti contra el canvi climàtic”, ha defensat el cap de llista, Jordi Fàbrega, acompanyat dels candidats David Manzanera, Joan Gurrera i Carme Espuga. Fàbrega recorda “l’aposta per les energies renovables, amb calderes de biomassa, plaques fotovoltaiques i tot l’enllumenat amb LED”.

L’alcaldable ha anunciat la creació de “comunitats energètiques”, entre equipaments municipals i d’altres infraestructures com el Sant Hospital, amb empreses i particulars. També volen “apostar per la bicicleta, especialment als entorns escolars”, i defensen que l’Avinguda Salòria i el Passeig del Parc esdevinguin carrers d’un sol sentit i incorporin carrils bici, a més de crear passos de vianants elevats “per millorar la seguretat”. També per “pacificar el trànsit rodat”, Junts planteja “donar més prioritat als vianants” al carrer Sant Ot i obrir el carrer Setúria per facilitar la mobilitat a l’Horta del Valira.

Quant a barreres arquitectòniques, Fàbrega vol aplicar el Pla d’Accessibilitat, a més de “vetllar perquè el Consell Comarcal executi immediatament la passera de vianants del riu Valira, una obra ja adjdicada i signada però que encara no s’ha iniciat””. David Manzanera hi afegeix que “amb l’entorn privilegiat no n’hi ha prou” i creu que “cal fer de la Seu una ciutat referent en integració al medi i lluita contra el canvi climàtic”.

Els números 1 i 3 de la llista d’ERC, Francesc Viaplana i Núria Tomàs, han exposat aquest divendres les propostes relatives a l’espai públic, que, assenyalen, “és l’espai que compartim tots i totes”. Viaplana i Tomàs volen seguir “apostant per arranjar les voreres, fer l’entorn més accessible i amb especial interès als parcs infantils, espai de trobada i lleure dels més petits i les famílies.”

El cap de llista i candidat a la reelecció ha proposat “millores en la mobilitat de la ciutat”, que creu que han de passar per establir nous sentits únics de circulació, concretament a l’avinguda del Salòria, el passeig del Parc i el carrer de Sant Ot, a més de continuar amb “la pacificació del trànsit als entorns dels centres educatius”.

De la seva part, Núria Tomàs creu que “la millora de l’espai públic passa també per com s’adequa aquest espai”. L’actual regidora de Medi Ambient ha remarcat “l’aposta per les energies renovables que ha fet l’actual govern municipal, realitzant el canvi en la il·luminació dels carrers per energia més neta i reduint la contaminació lumínica”. Al llarg d’aquests darrers 4 anys, hi afegeix, “s’ha prioritzat l’energia renovable com la hidrotèrmia, la geotèrmia, plaques solars i les calderes de biomassa”. Des d’Esquerra afirmen que seguiran “apostant per invertir en aquesta línia d’actuacions que milloren el nostre entorn de forma sostenible”.

La CUP ha exposat aquest divendres el seu programa electoral en una entrevista emesa RàdioSeu. Bernat Lavaquiol, cap de llista cupaire, ha estat entrevistat per la directora de l'emissora municipal, Marta Pujantell. El podcast de l'entrevista es pot recuperar en l'apartat de 'Ràdio a la carta' de la nostra pàgina web.

PP i Vox no han dut a terme aquest divendres cap acte o convocatòria de premsa per donar a conèixer el seu programa electoral.

  • Eleccions Municipals 2023 a la Seu d'Urgell
  • Joan Barrera i David Servat, a tocar de l'alberg de la Seu d'Urgell
  • Jordi Fàbrega, David Manzanera, Carme Espuga i Joan Gurrera, a tocar del Parc dels Enamorats
  • Francesc Viaplana, a la plaça Joan Sansa

Mostrar formulari de contacte