Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els partits presenten les seves propostes sobre gent gran, habitatge i esport

Els partits presenten les seves propostes sobre gent gran, habitatge i esport

Compromís aposta per la construcció d'una residència "moderna, amb llum i espais enjardinats". Junts veu "fonamental" augmentar l'oferta de pisos per contenir-ne els preus. ERC posa l'accent en el suport a l'esport de base i la millora d'instal·lacions
15/05/2023 18:40

La campanya de les eleccions municipals a la Seu d'Urgell ja ha deixat enrere el seu primer cap de setmana d'activitat. Els partits continuen amb la presentació de les seves propostes i molts d'ells preveuen ser presents novament al mercat setmanal aquest dimarts, tal com ja van fer dissabte.

El cap de llista de Compromís, Joan Barrera, es compromet a la construcció de la nova residència per a gent gran "moderna, amb llum i espais enjardinats", que "combini les places residencials amb pisos tutelats i compartint serveis". Barrera apunta que hi ha més de 2.000 persones grans a la ciutat i “el percentatge de majors de 85 anys és dels més elevats de Catalunya”, i entén que “cal donar-los resposta amb dignitat tal i com es mereixen”.

Per aconseguir-ho, la plataforma defensa “un bon servei d’atenció a domicili”, amb la possibilitat d’accedir a una plaça de residència i pis assistit. Segons afirmen, “la Seu és l’única ciutat de Catalunya de la seva dimensió que no té una residència de gent gran”. Barrera recorda que “el Govern central ha destinat 3 milions d’euros” pel futur equipament, i reclama “que la Generalitat faci una aportació semblant”.

Quant a la ubicació prevista, vora Santa Magdalena, l’alcaldable valora que “que reuneix condicions òptimes d’accessibilitat, assolellament, tranquil·litat i entorn paisatgístic” i que “permetrà la creació d’espais enjardinats i instal·lacions a l’aire lliure per a la millora de les condicions de vida dels residents”. Barrera conclou que “la gent gran no s’ha de veure obligada a anar a residències fora de la Seu, com Oliana, Bellver o Lleida”, i es compromet a impulsar-ne l’estudi tècnic els primers 100 dies de mandat.

Junts considera "fonamental" incrementar l’oferta d’habitatge "tant per contenir preus com per satisfer la demanda”, segons han explicat els números 1 i 2, Jordi Fàbrega i Joan Gurrera, acompanyats dels números 3 i 4, Carme Espuga i Joan Llobera.

Junts vol ampliar l’oferta “potenciant HIULS” i construint pisos de lloguer en parcel·les de l’Horta del Valira, a més d’executar la reforma del llegat de Cal Pensament i comprar sis pisos amb Hàbitat 3. També volen reforçar els ajuts al lloguer “especialment pels més joves i famílies en situació vulnerable”. Fàbrega recorda que aquesta legislatura ja s’ha passat de gestionar 360 ajuts a 540, i que “gràcies a la feina de Junts s’ha aconseguit que l’INCASÒL acabi la urbanització de l’Horta del Valira, amb una inversió d’1,8 Milions d’euros”. Joan Gurrera indica que “aquesta urbanització ja finalitzada” ofereix “un gran potencial de construcció de nous habitatges” i que els consta que “hi ha diversos promotors interessats”.

Quant a Cal Pensament, ja està previst habilitar-hi 10 pisos assequibles, un dels quals serà una llar amb suport assistencial. I amb Hàbitat 3, es vol anar incrementant el parc d’habitatge de lloguer. Un darrer eix és un pla de reforma de pisos buits, d’acord amb els propietaris, per posar-los a lloguer social, a més d’augmentar el nombre de pisos cedits per l’Agència Catalana, que ja s’han triplicat aquests anys.

Els números 1 i 2 d’ERC, Francesc Viaplana i Marian Lamolla han exposat les seves propostes per a esports, un “tret identitari del municipi amb una gran varietat de disciplines, un gran nombre de clubs i una altíssima participació”, destaquen. Per això, es comprometen a millorar les instal·lacions, per garantir un millor accés de la població a la pràctica esportiva. També posen l’accent en l’esport de base i el suport als clubs, perquè entenen que “són generadors d’hàbits saludables i socialització”. 

Viaplana i Lamolla han recordat la importància del Parc del Segre “a nivell mundial” i com a “referent tant d’espai de lleure com d’utilització com a espai d’entrenament per un gran nombre d’esportistes i federacions”, a més de l’organització d’esdeveniments. En aquest punt, Viaplana ha celebrat l’elecció, ara fa pocs dies, de la candidatura conjunta de la Seu i Sort  per organitzar els Campionats del Món de Piragüisme 2027, cosa que “ens omple d’orgull ja que competíem amb una gran ciutat com és París”.  

Lamolla també ha destacat la posada en marxa, aquest mandat, dels estudis d’INEFC a la Seu i la propera construcció de l’edifici del Campus universitari. Finalment, Viaplana ha fet referència a l’aposta per a la creació de Pirineus Outdoor per promoure la pràctica d’esports no motoritzats a l’entorn natural i “l'impuls pel sector de l’esport com a motor econòmic del territori”.

La CUP, PP i Vox no han fet arribar comunicats sobre noves propostes electorals aquest dilluns.

  • Eleccions Municipals 2023 a la Seu d'Urgell
  • Roda de premsa de Compromís X La Seu, amb Joan Barrera i Paqui Gómez
  • Roda de premsa de Junts per la Seu, amb Jordi Fàbrega, Carme Espuga, Joan Gurrera i Joan Llobera
  • Porta a porta d'ERC, amb Francesc Viaplana i Marian Lamolla

Mostrar formulari de contacte