Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els partits presenten propostes sobre economia, educació i habitatge a la Seu

Els partits presenten propostes sobre economia, educació i habitatge a la Seu

Junts defensa la reducció de l'atur els darrers anys i la col·laboració publico-privada. Compromís fixa com a prioritat crear llocs de treball. ERC defensa una formació adaptada al territori. La CUP denuncia l'existència d'habitatges buits. En Comú i C's volen millores a l'Hospital, mentre que Vox parla de la fusió d'ajuntaments

Eleccions Municipals 2019
Eleccions Municipals 2019
13/05/2019 19:55

La campanya per a les eleccions municipals de la Seu d'Urgell ja ha arribat aquest dilluns al seu quart dia d'activitat, amb la dinamització econòmica, l'educació i l'habitatge com a temes principals.

Junts per la Seu vol reforçar la línia actual de dinamització econòmica. L’alcaldable, Jordi Fàbrega, ha recordat la reducció d’atur aquesta legislatura: mentre que fa quatre anys la Seu tenia 760 aturats amb una població de 12.249 habitants, ara en té només 561, tot i que el padró ha augmentat lleugerament (12.271). El cap de llista també exposa que augmenten el nombre de treballadors actius (de 3.629 fins als 3.837 actuals) i els fronterers (de 1.400 a 1.602). Fàbrega remarca que “amb una població que s'ha mantingut estable, baixa l’atur en gairebé un 26%”, alhora que “augmenten els afiliats a Seguretat Social i els transfronterers”.

Entre les propostes, JxCat esmenta construir un Palau de Congressos-Auditori (que també funcioni com a teatre), millorar els ajuts a l’emprenedoria ja existents i reforçar la connectivitat - mitjançant el candidat a regidor Xavi Estival-, crear un espai de Coworking i ajudar el comerç local a vendre per internet.

Fàbrega conclou que “tot i les dificultats globals, la ciutat està en bona línia, gràcies a l’esforç de l’Ajuntament però sobretot al treball de tot el sector empresarial”. Per això, Junts defensa “un model de plena ocupació, amb treball de qualitat, i per tant amb les millors condicions laborals possibles". La número 2 i actual tinent d’alcalde, Mireia Font, proposa seguir amb la “col·laboració publico-privada”, que passa pel “diàleg amb tots els sectors” mitjançant les taules de comerç i intersectorial, Turisme Seu i el Consell de Promoció Econòmica, juntament amb el Pla IMPULSA 2026.

Compromís X La Seu considera “molt elevada” la xifra actual de més de 500 aturats. El seu alcaldable, Òscar Ordeig, afirma que la Seu és “la ciutat del Pirineu que més llocs de treball ha perdut durant la crisi” i que l’Alt Urgell “era la tercera comarca del Pirineu en renda per càpita ara fa 16 anys, després de l’Aran i la Cerdanya, i ara és l'última”. Ordeig creu que “alguna responsabilitat cal exigir als senyors Batalla i Fierro els darrers 10 anys per aquesta preocupant davallada”.

Compromís es marca com a “prioritat” el “foment de l'economia i la creació de llocs de treball” i fixa com a primera “línia clau” l’educació, per esdevenir un “referent en cicles formatius, esport, hostaleria, turisme, robòtica i noves tecnologies” i “aconseguir una població jove de 200 estudiants que viuran a la Seu la seva etapa d’estudis”.

Òscar Ordeig també advoca per la cooperació amb Andorra, que defineix com “el centre econòmic que tenim més a prop”. Proposa “més facilitats perquè els fronterers puguin treballar-hi” i crear l’Àrea Econòmica Especial Andorra-Pirineus. En turisme, planteja un “projecte integral del Centre Històric”, per afavorir el comerç i “fer-ne taca d'oli cap a l'eixample”, com també “impulsar la Catedral com a Patrimoni de la Humanitat, liderant amb Andorra el projecte i no sent-ne comparsa”, i fomentar “tots els esports de natura” i els parcs naturals. Finalment, també volen crear més sòl industrial, potenciar els productes agroalimentaris locals, estendre la fibra òptica i el 5G i redefinir la zona blava per facilitar l’aparcament al centre.

ERC defensa una FP de grau superior “adaptada a les necessitats del territori” i crear una Escola d’Oficis per facilitar la inserció laboral i alhora recuperar oficis que tornen a tenir demanda. La número 4 d’Esquerra, la professora Núria Tomàs, també vol reobrir la llar La Grandalla per “esponjar ràtios a Els Minairons i ubicar-hi serveis com l’espai familiar”. Pel que fa a l’Escola d’Adults, Tomàs proposa reubicar-la als antics jutjats.

En cultura, l’alcaldable, Francesc Viaplana, prioritza dotar-se d’un teatre municipal, ja sigui de nova plata o bé adaptant algun edifici municipal en desús. També vol crear una escola d’arts escèniques, potenciar una programació cultural estable tot l’any, cicles temàtics al carrer, fomentar la col·laboració amb bars i restaurants i crear una APP que, a banda de l’agenda cultural, permeti fer tràmits amb l’Ajuntament des del mòbil. Finalment, Viaplana es compromet a garantir una Unitat d’Escolarització Compartida “en condicions”, instar la Generalitat a reformar l’Escola Albert Vives, ampliar horaris a la Biblioteca i recuperar el Picurt.

La CUP ha penjat pancartes en blocs d’habitatges que estan desocupats “des de fa anys”, com ara al bloc de la plaça Europa, que “són de la SAREB, és a dir, provinents del rescat de la banca amb diner públic”. A la pancarta es pot llegir “Ni gent sense casa, ni casa sense gent”.

El lema fa referència a que “hi ha identificats 400 habitatges buits al municipi, 80 dels quals de bancs, que podrien posar-se a disposició de la població”, i també denuncia “l’alça de preus i la falta d’habitatge municipal”, que consideren que “exclou del dret a l’habitatge a una part de la població”. La cap de llista, Xènia Antona, creu que “l’Ajuntament no ha fet res per regular el preu de l’habitatge i fer-lo més assequible” i que “del centenar de pisos de bancs i grans tenidors, l’Ajuntament només n’ha incorporat tres al lloguer social”. Antona conclou que “no s’ha desenvolupat cap política pública per augmentar el parc d’habitatges públic, ni s’ha construït cap habitatge públic, ni s’ha aplicat sancions als pisos permanentment desocupats”.

La Seu en Comú creu que "l’Hospital ha de resoldre tots els serveis bàsics de pediatria, ginecologia , medicina interna, cirurgia i traumatologia, fent la major part d’intervencions mèdiques hospitalàries a la Seu i la resta als centres de referència més adients: Andorra, transfronterer de Puigcerdà, Lleida o Barcelona". Per això, volen "exigir a la Generalitat que augmenti les inversions, tant materials com humanes i promogui convenis amb els altres hospitals", a banda de la "construcció immediata del nou CAP".

C’s vol “lliutar per millorar els serveis de l'hospital” tot habilitant-hi una zona d'aparcament i "lluitant per aconseguir especialistes i reduir les llistes d'espera", com també "ocupant-se dels majors" i "impulsant una residència que cobreixi totes les seves necessitats". La formació ha avançat que dissabte vinent muntaran una carpa, de les 10 del matí a la una del migdia, al passatge de la Missió, després que dissabte passat van anul·lar-ne la instal·lació en senyal de dol per la mort d'Alfredo Pérez Rubalcaba.

Vox, en el seu programa d'àmbit estatal, vol que hi hagi més "fusions d'ajuntaments i integració d'ens locals menors en d'altres d'existents", per "reduir significativament la despesa pública per al seu manteniment". La formació creu que amb aquesta centralització es reduiria "l'existència de conflictes interadministratius".

Mostrar formulari de contacte