Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els Pompièrs d'Aran estrenen un sistema pioner per localitzar desapareguts a la muntanya

Els Pompièrs d'Aran estrenen un sistema pioner per localitzar desapareguts a la muntanya

L'Aran és el primer territori dels Pirineus que compta un radar detector Recco incorporat a l'helicòpter d'emergències. Millorarà la recerca tant de gent perduda a l'estiu com de víctimes d'allaus a l'hivern
Instal·lació d'un radar Recco per a helicòpters, pioner als Pirineus, per part dels Pompièrs d'Aran (Foto: ACN)
24/11/2022 11:35

Els Pompièrs d'Aran han incorporat un sistema Recco per localitzar desapareguts a la muntanya. És un mecanisme pioner als Pirineus, a banda i banda de la frontera, i consta de dues parts: el radar detector que tenen els grups de rescat i els reflectors passius, que no emeten senyal i estan incorporats en alguns anoracs, pantalons, cascos i fins i tot botes de muntanya.

Quan el detector rep un nou senyal, sona un to que facilita la localització de la víctima. Juan Miguel Riu, responsable del grup de rescat de muntanya, ha explicat a l'ACN que el detector estarà incorporat a l'helicòpter i facilitarà la recerca. El cos de bombers aranès oferirà aquesta eina a equips de rescats d'altres territoris en cas que el necessitin, en el marc de les col·laboracions que tenen establertes.

Els Pompièrs i molts altres equips de recerca ja compten des de fa temps amb aquest sistema de localització de persones a la muntanya. Però la novetat d'aquest és que és molt més potent i va incorporat a un helicòpter. Riu ha detallat que aquesta nova incorporació els permet fer una recerca en un terreny molt més ampli, amb un molt menys temps.

El responsable de rescats aranès ha dit a l'ACN que aquest sistema serveix tant per buscar gent perduda a la muntanya, a l'estiu, com gent atrapada per una allau a l'hivern. I ha destacat que es tracta "d'una altra eina amb una tecnologia nova" que facilitarà "molt la feina" als equips de rescat. El nou mitjà és compatible amb d'altres sistemes de detecció com els sistemes d'ARVA. L'helicòpter incorpora el Recco i durant el rastreig el porta penjat fora de l'aparell esperant el senyal dels reflectors passius.

El Recco no requereix cap formació per al seu ús com a esquiador o excursionista, ni tampoc cap gran inversió, ja que són els fabricants de material de roba els que el col·loquen a les seves peces. Cada cop són més les marques que incorporen aquestes plaques a la roba. Es tracta de plaques molt petites que es poden adquirir per separat i un mateix col·locar-la a la motxilla, el casc o a qualsevol peça de vestir. Aquest sistema no requereix bateria ni manteniment per a l'usuari.

 

Mostrar formulari de contacte