Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els Premis Homilies d'Organyà augmenten la dotació econòmica i avancen el termini de presentació

Els Premis Homilies d'Organyà augmenten la dotació econòmica i avancen el termini de presentació

Enguany els guardons donaran un total de 5.200 euros i els treballs ja es podran lliurar per via electrònica. Una altra novetat és que per la Fira del Llibre, entre l'1 i el 3 de setembre, es farà una lectura col·lectiva a peu de carretera

Isidre Domenjó i Antoni Fiol, a la presentació dels Premis Homilies
Isidre Domenjó i Antoni Fiol, a la presentació dels Premis Homilies
20/03/2017 18:45

Els Premis Literaris Homilies ja han obert el termini de presentació de treballs per als guardons que un any més es lliuraran en el marc de la Fira del Llibre Pirinenc, que se celebrarà els dies 1, 2 i 3 de setembre a Organyà. El concurs i l'esdeveniment presenten enguany diverses novetats, que aquest dilluns han donat a conèixer el regidor de Cultura ganxo, Antoni Fiol, i el tècnic de Cultura del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Isidre Domenjó.

Una d'aquestes novetats és l'augment, en més d'un 30%, de la dotació econòmica dels premis, amb una bossa que suma un total de 5.200 euros. Així, per exemple, el guanyador del premi principal, el Pirineu de narració literària, concedit per l'Ajuntament d'Organyà, s'emportarà 1.600 euros en metàl·lic, 200 més que l'any passat, i el segon premi passa dels 800 als 900 euros. També s'augmenta el Premi Josep Grau i Colell de Poesia -dotat pel consistori i per l'Associació Tresponts Avall- i el Lletres de Dones de relats curts -a càrrec del Consorci d'Atenció a les Persones-, que consten d'un únic guardó per valor de 600 euros cadascun. Pel que fa a la resta de categories, el Premi Alt Urgell de joves autors i el Germans Espar i Tressens de relats viscuts estan dotats tots dos amb 500 euros, a càrrec del Consell Comarcal.

A més a més, enguany els escriptors ja tindran l'opció de lliurar els treballs amb format digital; és a dir, mitjançant correu electrònic i fitxer PDF, al correu . A les bases es detalla la manera d'enviar-los. Una possibilitat que se suma a la tradicional de fer arribar 5 còpies en paper a l'Ajuntament d'Organyà o bé a l'adreça postal del consistori. Isidre Domenjó espera que tot plegat ajudi a augmentar el nombre de textos presentats, que l'any passat van ser 115, dels quals 47 eren per al Premi Pirineu.

En aquest sentit, Domenjó ha destacat també una altra novetat que afecta la presentació de treballs, ja que enguany el termini s'ha avançat: ha començat més aviat i també s'acabarà més aviat, concretament el proper dia 10 de maig. Es vol facilitar així la tasca del jurat, tenint en compte que, per tercer any consecutiu, el mateix dia de lliurament dels premis, el 2 de setembre, també es donarà als assistents un exemplar del llibre que recull les obres premiades, un volum que anys enrere es publicava més tard.

Pel que fa justament al jurat, enguany totes les categories comptaran amb cinc persones per valorar els treballs. En el cas del Premi Pirineu se n'encarregaran Isidre Domenjó, Antoni Fiol, Alexandra Grebennikova, Andrés Luengo i Roser Pubill.

Homilia a càrrec de Vicenç Llorca

Properament s'anunciarà el programa d'actes de la Fira del Llibre Pirinenc, el primer cap de setmana de setembre, que novament inclourà desenes de presentacions de novetats literàries d'arreu del Pirineu a càrrec dels seus autors, juntament amb la presència de les editorials del territori. De moment ja s'ha avançat que enguany l'Homilia Laica la llegirà Vicenç Llorca i Berrocal. L'escriptor barceloní, molt vinculat a Organyà, té una extensa obra en poesia i al 2014 va presentar 'Calendari d'instints'. Llorca també ha destacat en la traducció al català d'autors contemporanis com ara Bernardo Atxaga i Jean Coucteau, i va ser director general de Promoció Cultural de la Generalitat entre els anys 2000 i 2004.

L'organització també està preparant un nou acte amb el qual es vol cridar l'atenció dels visitants i, especialment, dels qui circulen per la C-14 al pas per Organyà. Dins de la Fira del Llibre, s'organitzarà una lectura col·lectiva a peu de carrer, a la vora mateix de la carretera, que inicialment s'ha batejat com una "Carrerada de llibres" i que pretén, de manera més impactant, donar a conèixer l'esdeveniment a la gent de pas i animar-los a fer-hi parada. Isidre Domenjó ha volgut deixar clar que aquesta acció no comportarà cap tall de trànsit.

En la presentació també s'ha explicat que enguany es farà visites a casals de gent gran de la comarca, per tal de donar a conèixer de manera particular el Premi Germans Espar i Tressens i així animar a participar-hi a padrins i padrines que tinguin històries interessants per explicar per escrit.

Mostrar formulari de contacte