Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els Premis Pirene atorguen una menció a Eva Clausó per un reportatge sobre Eulàlia Torras

Els Premis Pirene atorguen una menció a Eva Clausó per un reportatge sobre Eulàlia Torras

El treball, publicat a la revista 'Arrels', explica l'evolució i l'èxit de la formatgera al capdavant de Serrat Gros i la seva singular trajectòria vital. Els guardons, concedits pel Govern d'Andorra, reconeixen documents escrits o audiovisuals sobre el Pirineu
Eva Clausó, guardonada als Premis Pirene
24/11/2021 18:45

Els Premis Pirene de Periodisme Interpirinenc han premiat en l'edició d'enguany la periodista urgellenca Eva Clausó amb una menció especial. El jurat ha reconegut un reportatge elaborat per Clausó, i publicat a la nova revista Arrels, sobre la formatgera Eulàlia Torras Elias, fundadora de la reconeguda marca de formatge Serrat Gros.

El treball ha aparegut al número 2 d'Arrels. El text fa referència als èxits aconseguits per Torras, que va guanyar premis dels World Cheese Awards i va aconseguir que, des del petit poble d'Ossera, Serrat Gros esdevingués una marca de prestigi mundial i que arribés a formatgeries de les ciutats més conegudes del món, com Nova York o Londres. Però també indaga en la singular trajectòria vital de la protagonista, nascuda a Barcelona, que l'any 1982 -amb 33 anys- va decidir instal·lar-se en aquest nucli del municipi de Josa i Tuixent. Així, Eulàlia Torras hi reflexiona sobre com va integrar-se a un poblet on no la coneixia ningú i sobre la duresa de l'ofici de formatgera, però també sobre l'enyor de la feina i del ramat després de jubilar-se.

Eva Clausó ha recollit la menció aquest dilluns de mans de la ministra de Cultura i Esports del Govern d'Andorra, Sílvia Riva. Enguany al certamen s'hi havien presentat 17 treballs, dels quals nou per a la categoria de premsa escrita i vuit per a l’audiovisual de ràdio i televisió. Hi aspiraven treballs tant d'Andorra com de Catalunya i de l'Aragó. L’edició d’enguany ha permès presentar treballs també del 2019, atès que l’any passat no es va celebrar el certamen a causa de la pandèmia. Precisament, bona part dels treballs presentats han versat al voltant de la crisi sanitària mundial, que també ha afectat directament Andorra. Riva va manifestar que "després d’un any de suspensió" el concurs ha tornat "amb ganes” i que "els professionals de la informació han patit especialment la situació de pandèmia, amb les dificultats que s’han trobat per poder desplaçar-se als llocs on es produïa la notícia i informar-ne adequadament”.

Tot i aquest interès per la represa, enguany el premi Pirene de premsa escrita ha quedat desert, si bé s'ha lliurat dos accèssits de 1.000 euros cadascun. El primer accèssit ha estat per al treball ‘Mirar la mort als ulls’ d’Adrià Esteban, publicat al Diari d’Andorra el 12 de març de 2021. El jurat ha valorat la valentia per plantejar un tema considerat tabú fins a l’arribada de la pandèmia, tot donant veu a la gent gran i enfrontant-lo amb vitalisme. El segon accèssit és per al recull d’articles ‘Efectes de la Covid’ de Lídia Raventós, publicats al Diari d’Andorra, i en particular per l’article ‘Confinades amb el maltractador’ publicat el 9 de novembre del 2020, sobre la convivència entre víctimes de violència de gènere i maltractadors en ple confinament.

Encara en premsa escrita, a banda d'Eva Clausó, s'ha lliurat una segona menció, en aquest cas per a ‘La Andorra pirineísta. Crónicas de viajeros, excursionistes y escaladores (1788-1936)’ d’Alberto Martínez. Aquesta menció ha estat especialment emotiva pel fet que ara fa pocs dies, abans del lliurament, es va conèixer la mort sobtada de Martínez. El jurat i el Govern han transmès a la seva família i amics el més sincer condol.

En la categoria de reportatge mediambiental sobre els Pirineus, s'ha lliurat una menció de 500 euros per a la sèrie de càpsules audiovisuals de la fauna d’Andorra ‘Bestioletes’, de Xavier Balmes i Jordi Tena, publicades a Diari TV. El jurat ha valorat la vocació de posar en valor la fauna del país. Finalment, en la categoria audiovisual, el jurat ha deixat desert el premi i ha decidit lliurar dos accèssits. El primer, valorat en 2.000 euros, ha estat per al documental ‘13.03.2020’, de Marta Paixà, emès el 23 de novembre de 2020 per Andorra Televisió. S'ha ressaltat que el documenta ha permès descobrir a la ciutadania d’Andorra què hi va haver darrere de les decisions preses davant l’arribada de la COVID-19 a Andorra. El segon accèssit, valorat en 1.000 euros, ha estat per a la periodista Laura Cugat i l’operadora de càmera Desirée Sala, pel reportatge ‘L’opressió del gènere. Les dificultats del col·lectiu trans per expressar-se amb llibertat”. La peça va ser emesa el 18 d’abril del 2021 als informatius del migdia i vespre d’Andorra Televisió.

En aquesta XXIV edició del Premi Pirene de Periodisme Interpirinenc el jurat ha estat format per Eva Arasa, Nerea Moreno, Teresa Areny i Albert Cristòfol.