Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els pressupostos 2022 de la Diputació de Lleida augmenten més d'un 4,5 per cent i superen els 143,5 MEUR

Els pressupostos 2022 de la Diputació de Lleida augmenten més d'un 4,5 per cent i superen els 143,5 MEUR

El govern d'ERC i JxCat destaca la "facilitat" amb la que els han consensuat i l'objectiu de frenar al despoblament

El president i vicepresident de la Diputació de Lleida, Joan Talarn i Jordi Latorre, amb les portaveus d'ERC i JxCat, Mercè Carulla i Rosa Pujol, en la presentació dels pressupostos 2022 (Foto: ACN)
El president i vicepresident de la Diputació de Lleida, Joan Talarn i Jordi Latorre, amb les portaveus d'ERC i JxCat, Mercè Carulla i Rosa Pujol, en la presentació dels pressupostos 2022 (Foto: ACN)
19/11/2021 18:55

El pressupostos de la Diputació de Lleida per al 2022 pujaran fins als 143,6 MEUR, un 4,6% més que els d'enguany. Aquesta és la proposta que ha presentat el govern de la corporació format per ERC i JxCat, que ha destacat la "facilitat" amb la qual han consensuat els comptes en comparació amb altres institucions que actualment també estan treballant els pressupostos per a l'any vinent.

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha definit els pressupostos 2022 de la Diputació de Lleida com els de la recuperació i el "repoblament". En aquest sentit ha fet referència al fet que a causa de la pandèmia hi ha hagut molta gent que ha decidit traslladar-se a viure als petits municipis de la demarcació i ara cal aprofitar per treballar perquè s'hi quedin. Per això, Talarn ha parlat de "l'aposta decidida" per millorar la connectivitat entre les comarques de Ponent i l'Alt Pirineu i Aran amb més de 8 MEUR d'inversió "inèdita" en carreteres. Són uns diners que es destinaran a millorar els més de 800 quilòmetres de la xarxa viària de la Diputació, però també hi ha una partida de 4,5 MEUR per a manteniments i conservació d'estructures viàries. Així mateix, es destinaran 200.000 euros al pla hivernal de carreteres i hi ha la previsió d'executar els 4 milions del pla de camins municipals iniciat enguany.

Una de les novetats del projecte de pressupost és la creació d'un pla d'ajut específic per afavorir el repoblament que comptarà amb 5 MEUR per a la rehabilitació d'habitatges i la contractació de personal tècnic amb l'objectiu d'ajudar els ajuntaments a crear, dissenyar i presentar els seu propis projectes.

A més a més, i també en la línia de contribuir a frenar el despoblament, es vol materialitzar el desplegament de la primera fase de la fibra òptica, uns 127 quilòmetres, pels quals s'ha arribat a un acord amb la Generalitat per tal de poder-los començar a implementar. El vicepresident Jordi Latorre ha matisat que aquests quilòmetres de fibra estaran repartits en diferents punts de la demarcació però principalment en una zona important al voltant de l'autovia A-2, que ha de servir per subministrar als polígons industrials, però també als municipis del Baix Segre, entre d'altres. El pressupost d'aquesta partida és de 6,8 MEUR.

D'altra banda, Latorre ha anunciat un pla pilot per facilitar la instal·lació de caixers automàtics en aquells municipis que no en tenen. Per això, la Diputació preveu destinar-hi 500.000 euros. Tot plegat, segons ha especificat el vicepresident de l'ens provincial, fa que la institució sumi fins a 48 MEUR per lluitar contra el despoblament.

En matèria de transformació econòmica hi ha una partida de 7,1 MEUR que entre d'altres, preveu una inversió de 700.000 euros a través de GlobaLleida a les fires de la demarcació. Així mateix, també s'hi inclouen 500.000 euros en accions de desenvolupament local als ajuntaments. D'altra banda, en l'àmbit cultura es crea una línia de 400.000 euros per a la producció teatral i audiovisual i es doblen les aportacions per a activitats culturals al territori, amb prop de 800.000 euros.

En el camp de la salut i el benestar social, el pressupost consolida amb 5 MEUR el pla de suport als ajuntaments per a despesa corrent de salut i s'incrementa fins a 6 MEUR el pla per a inversions de salut. En aquest sentit, els ajuts als ajuntaments i consells per estudiar i impulsar polítiques d'habitatge sumen 590.000 euros i també hi ha un capítol de 277.000 euros per a la promoció i difusió de polítiques efectives d'igualtat.

Per últim destaca el pressupost destinat al Patronat de Turisme que puja a 5,3 MEUR. L'objectiu és consolidar el record històric i sense precedents de visitants i pernoctacions a la demarcació.

A la recerca del suport dels altres grups

El govern de la Diputació de Lleida vol aprovar el pressupost 2022 al pròxim ple del mes de desembre. Ara s'obre un termini de negociació per aconseguir suports i aportacions dels grups a l'oposició. Tant Talarn com Latorre confien aprovar els comptes amb el suport de totes les formacions. L'any passat gairebé ho aconsegueixen ja que tots els grups hi van votar a favor menys els Comuns. Els comptes que van comptar amb menys suport van ser els del primer any de mandat, que només van tenir l'acceptació d'Unitat d'Aran.

Mostrar formulari de contacte