Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els pressupostos 2022 de la Generalitat preveuen una injecció directa de 44,1 milions d'euros a l'Alt Pirineu i Aran

Els pressupostos 2022 de la Generalitat preveuen una injecció directa de 44,1 milions d'euros a l'Alt Pirineu i Aran

Jaume Giró destaca que la xifra és un 3,7% superior als anteriors comptes i que la inversió per habitant a la regió pirinenca, de 611 euros, dobla amb escreix la mitjana catalana. El conseller espera que la candidatura dels Jocs d'Hivern tiri endavant i creu que "té el suport de la majoria del territori"
Jaume Giró presenta, a Puigcerdà, els pressupostos 2022 de la Generalitat (Foto: Delegació Govern Alt Pirineu i Aran)
03/12/2021 18:40

Els pressupostos 2022 de la Generalitat suposaran una inversió directa i territorialitzada de 44,1 milions d'euros a les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran, segons ha avançat aquest divendres el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, en un acte de presentació dels comptes que ha dut a terme a Puigcerdà. A la sessió hi han participat bona part dels principals representants polítics de la regió pirinenca, encapçalats pel delegat del Govern, Ricard Pérez.

Giró ha destacat que els comptes d'aquest any vinent suposen un increment del 3,7% en la inversió a l'Alt Pirineu i Aran, respecte del 2021, i que suposa un "augment del 83% respecte a la mitjana dels darrers cinc anys". A més, subratlla, la inversió per habitant s'enfila fins als 611 euros i se situa "per sobre del doble de la mitjana al país", raó per la qual el conseller conclou que "estem en la bona línia per recuperar les passes que en alguns moments de la història recent no es van fer amb la valentia i la velocitat que mereixia aquest territori, que suposa el 46% de la superfície de Catalunya".

En aquesta presentació, alhora, Jaume Giró ha expressat el seu desig que la candidatura de Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030 pugui tirar endavant, perquè considera que és un projecte "sostenible" i que "contribueix a l'equilibri territorial i a la dinamització econòmica i comercial del Pirineu". Giró, a més, ha dit que està convençut que "té el suport de la majoria del territori" i confia que la consulta que s'ha de fer aquest any vinent ratifiqui la proposta. També ha defensat que l'esdeveniment "no vulneraria cap llei urbanística ni d'espais naturals".

En aquest acte, el titular d'Economia ha manifestat que "el Pirineu mereix la mateixa oportunitat que va tenir Barcelona el 1992", i de la qual en va gaudir també la Seu d'Urgell, i creu que uns Jocs són una oportunitat única per mostrar al món no només l'oferta d'esports d'hivern sinó també el patrimoni natural i cultural de l'Alt Pirineu i Aran.

Inversió específica en carreteres, estacions de muntanya i salut

Tornant als pressupostos, Jaume Giró ha esmentat que el 82% de la inversió prevista a l'Alt Pirineu i a l'Aran es concentra en actuacions vinculades al transport (ferroviari, aeri i per carretera) i en les estacions d'esquí i muntanya. Aquest percentatge arriba al 89% si es tenen en compte els imports destinats a la millora urbana, a la salut i a les actuacions ambientals. En la principal partida, la de carreteres, s'invertiran 20,5 milions, en actuacions com ara completar el finançament del túnel de Tresponts (C-14 en el tram Organyà-Montant de Tost), que precisament s'ha estrenat aquest divendres, o bé la millora de la via ciclista a l'entorn de la C-13 entre el tram de Sort a Rialp. En el cas dels complexos de neu, es preveuen 12,9 milions a les estacions d'esquí de La Molina, Boí Taüll, Espot i Port Ainé.

En matèria de salut, s'invertiran 1,6 milions a l'Hospital del Pallars i al de la Cerdanya, mentre que en l'àmbit del transport aeri i ferroviari cal esmentar, respectivament, els 1,3 milions assignats a l'aeroport de la Seu d’Urgell i els 1,4 milions destinats a obres de la línia Lleida-La Pobla de Segur en el seu tram per la vegueria.

Mostrar formulari de contacte