Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els pressupostos de la Generalitat preveuen invertir 11,4 milions d'euros a l'Alt Pirineu i Aran

Els pressupostos de la Generalitat preveuen invertir 11,4 milions d'euros a l'Alt Pirineu i Aran

L'Alt Urgell rep una partida de 2,3 milions, que inclou actuacions a Organyà, l'Aeroport de la Seu i l'Escola Rosa Campà de Montferrer. El PSC denuncia una reducció del 15% dels comptes destinats a la regió
Escola Rosa Campà de Montferrer
24/05/2016 18:55

El projecte de pressupostos 2016 de la Generalitat, que ha presentat el Govern aquest dimarts, preveu una inversió per l'Alt Pirineu i Aran d'un total d'11.400.000 euros; és a dir, un 1,7% del total pressupostat territorialment al conjunt de Catalunya. L'Alt Urgell és la segona comarca pirinenca amb una inversió més alta, amb un total de 2.600.000 euros, per darrera del Pallars Jussà, que rebrà 3,1 milions. Les segueixen la Cerdanya i el Pallars Sobirà, amb poc més de 2 milions cadascuna. L'Aran rebrà en inversions 822.000 euros; i l'Alta Ribagorça, 716.000.

Aquestes partides van destinades especialment als parcs naturals i a la conservació i manteniment de les carreteres de titularitat de la Generalitat, a les quals es destina un total de 4,2 milions d'euros. Les estacions d'esquí gestionades per l'empresa pública FGC també entren en els comptes, amb 2,4 milions, dels quals 1,43 milions són per a La Molina i prop d'un milió per a Port Ainé i Espot.

Entre les partides incloses també hi ha el desenvolupament del polígon industrial de Vilansats (Organyà) per part de l'Institut Català del Sòl, per un valor de 782.043 euros. L'aeroport de la Seu d'Urgell rep una nova inversió, de 233.500 euros; i a la línia de tren de la Pobla de Segur s'hi destinarà 1,35 milions. Finalment, es dedica 84.709 euros a la restauració de l'esglèsia de Sant Joan d'Arres, i 101.564 euros per a la rehabilitació de la capella de Santa Maria de la Serra, al municipi de Farrera.

En l'apartat d'ensenyament, per a l'Escola Rosa Campà, a Montferrer i Castellbó, s'ha reservat una partida de 135.995 euros per a obres de millora. També es preveu treballs a l'escola Els Raiers, de la Pobla de Segur (252.043) i pel col·legi de Sort (53.049). Pel que fa a sanitat, l'Hospital Comarcal del Pallars rebrà 186.659 euros; i el Transfronterer de Cerdanya, 88.875 euros.

A nivell general, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha qualificat els pressupostos com "els millors possibles" en l'actual context. Junqueras ha assenyalat que els comptes també "preparen el futur del país" i estan fets "amb sentit d'Estat", amb apostes pel servei a la ciutadania, les polítiques socials, el creixement econòmic i la projecció exterior de l'economia catalana.

En aquest sentit, el conseller ha posat l'accent en el fet que, a nivell global, el pressupost augment i es destina "més percentatge que mai a despeses socials", que representen el 73% del total dels comptes. Del total de l'increment, el 78% també és per a finalitats socials.

Pel que fa a les reaccions a la proposta, el grup parlamentari del PSC ha criticat la "davallada d’inversions" a l’Alt Pirineu i Aran, que xifren en el 15%, i asseguren que Ponent i el Pirineu són “els únics territoris on la Generalitat retalla la inversió”. El diputat socialista per Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, ho ha qualificat com "un càstig escandalós i inacceptable", ja que la reducció a les comarques de muntanya els darrers sis anys acumula un 87%. Ordeig ha recordat que “amb l’anterior pressupost, el Govern ja va retallar un 60% les inversions a Lleida i un 40% al Pirineu i l’Aran, mentre la mitjana catalana pujava un 12%”.

El parlamentari urgellenc ha detallat que “les previsions d’inversions augmenten a la resta de territoris, com ara a les Terres de l’Ebre (+52%), Tarragona (+33%), Catalunya central (+17%), Girona (+4%) i Penedès (+4%)". Un fet que considera "indignant tenint en compte que és un territori amb deficiències i necessitats pel que fa a carreteres, telecomunicacions, camins o regadius, alhora que és el més extens i el menys poblat”. Per comarques, el PSC apunta que la reducció a l'Alt Urgell és del 38%; i al Pallars Jussà, del 18%.

Pel que fa al Departament d’Agricultura, Ordeig ha afirmat que "en un dels àmbits amb més en joc, l’executiu ha consolidat una davallada de pressupost des de 2010 de fins al 38%, passant d’un pressupost en Agricultura de 184 milions d’euros al 2010 als 114 milions per aquest 2016”. El grup socialista ha anunciat que presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos.

Mostrar formulari de contacte