Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els pressupostos de la Generalitat preveuen una inversió territorial de 15,8 milions d'euros a l'Alt Pirineu i Aran

Els pressupostos de la Generalitat preveuen una inversió territorial de 15,8 milions d'euros a l'Alt Pirineu i Aran

La xifra és un 27'8% superior als 11,4 milions de l'anterior projecte. L'Alt Urgell en rep 2,8 milions, que inclouen la construcció del nou CAP de la Seu (472.000€) i el polígon Vilansats d'Organyà (793.000€). El PSC considera els nous comptes "una clatellada al món agrari i rural"

Antics garatges de l'Alsina Graells, futura ubicació del CAP de la Seu
Antics garatges de l'Alsina Graells, futura ubicació del CAP de la Seu
29/11/2016 20:05

El projecte de Pressupostos de la Generalitat per al 2017 preveu una inversió territorialitzada de 15,8 milions d'euros a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran. La xifra suposa un increment del 27,8% respecte dels 11,4 milions del projecte del 2016, segons ha informat l'ACN.

Per comarques, l'Alt Urgell rebrà, en cas que s'aprovin els pressupostos, 2,8 milions d'euros d'inversió directa, que inclou 472.000 euros per a la construcció del nou CAP de la Seu d'Urgell. La principal partida territorialitzada a la comarca seran els 793.000 euros per al polígon Vilansats, a Organyà. També es contempla 353.000 euros per a l'Aeroport Andorra-la Seu d'Urgell.

La Cerdanya és la comarca de l'Alt Pirineu amb més inversió territorialitzada per al 2017, amb prop de 5 milions d'euros, dels quals 3,4 milions són per a diferents actuacions a l'estació d'esquí de la Molina, gestionada per FGC. També es contempla 764.696 euros per a la nova estació d'autobusos de Puigcerdà, 450.000 euros per a l'Hospital Transfronterer de Puigcerdà i 35.000 euros per al conveni amb l'Ajuntament d'Alp per a les obres d'ampliació del parc de Bombers de la població.

En aquesta mateixa línia, al Pallars Sobirà hi ha una previsió de 2,9 milions d'euros, la majoria (2,3 milions) destinada a la millora de les instal·lacions d'Espot Esquí i Port Ainé, a més a més de 210.000 euros per al reforçament d'ancoratges al mur del talús de la C-28 a Alt Àneu.

El Pallars Jussà rep 3,3 milions d'euros, dels quals més de 2 milions seran per a la línia de tren de la Pobla de Segur, que esdevé així la principal partida a l'Alt Pirineu per a l'any vinent. També es preveu 509.000€ per a l'ampliació i modernització del regadiu de la Conca de Tremp i 282.000 per a l'Hospital de Tremp. En el cas de l'Alta Ribagorça, el projecte de pressupostos per al 2017 hi destina 358.220 euros. Finalment, l'Aran en rep 1,3 milions d'euros, dels quals 975.000 euros són per a la instal·lació de barreres antiallaus a la C-28, a Naut Aran

Al marge de les partides distribuïdes per comarques, el projecte de pressupostos també inclou inversions no territorialitzables atribuïbles a la demarcació de Lleida, que ascendeixen a 15,6 milions d'euros. La majoria d'aquestes, però, estan vinculades al projecte del canal Segarra-Garrigues (mesures correctores de l'impacte ambiental i concentració parcel·lària), i sumen un total de 5,9 milions d'euros. També hi ha partides per valor d'1,9 milions per a conservació de carreteres, millora de la seguretat i de la senyalització.

A nivell més general, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha posat l'accent en l'increment de la partida destinada a sanitat (més de 1.000 milions d'euros), com també a serveis socials i ensenyament, àrees que concentren bona part dels comptes. Junqueras ha recordat que el pressupost de salut "és superior a tots els anteriors des del 2007, l'any de l'esclat de la crisi", i ha assegurat que han acabat amb l'època de retallades. També ha destacat l'augment d'ingressos del 7,8% per part del Govern.

Valoració d'Òscar Ordeig

El PSC ha valorat els pressupostos com "un insult i un càstig per a les comarques de Lleida, el Pirineu i l’Aran". El diputat socialista Òscar Ordeig creu que els comptes "es mantenen en la condemna injusta i cruel al territori, mantenint el trist rècord de ser on més es retalla des de 2010”. Ordeig ha denunciat que la demarcació de Lleida "segueix a la cua de la inversió pública", i apunta que els darrers anys s'acumula "una davallada del 86% en inversions a l’àmbit de Ponent i del 73% al Pirineu i l’Aran, sent així els territoris de Catalunya on més han baixat les inversions en els darrers sis anys”.

El diputat urgellenc ha incidit en el fet que els comptes territorialitzats només contemplen una partida de 3.500 euros per al projecte del túnel de Tresponts. Ordeig ha denunciat que "ja fa anys que s'està demanant això, que hi ha accidents i que s'ha aprovat resolucions al Parlament dient que s'iniciaran les obres de manera imminent". Amb relació a l'anunci que ha fet el diputat de JxS Albert Batalla, en el sentit que el Departament de Territori licitarà les obres abans no acabi l'any, Ordeig conclou que "se'ls hauria de caure la cara de vergonya a determinats dirigents" tenint en compte la quantitat prevista als nous comptes per a aquest projecte.

Pel que fa a la variació de 2017 respecte al 2015 -darrer any en què el Govern ha aprovat el pressupost- Ordeig reconeix que a l'Alt Pirineu la inversió puja un 17% i que en cinc dels set territoris augmenta la inversió, però critica que al Pirineu "és on puja menys", alhora que apunta que la plana de Lleida "pateix una disminució del 6%". La inversió territorialitzada també baixa aquest any vinent a l'àrea metropolitana de Barcelona. El diputat, d'altra banda, creu que hi ha "un incompliment flagrant d’acords assolits en plenaris de comissions, amb la qual cosa creu que "el Govern menysprea el Parlament”. A nivell específic de departaments, Ordeig hi veu "una clatellada al sector agrari i el món rural amb un augment desmesurat i impresentable de les taxes i impostos”, especialment en el cànon de l’aigua.

Valoració d'Albert Batalla

Per contra, des de Junts pel Sí han recordat que "el pressupost a nivell del Pirineu ha augmentat significativament pel que fa a inversions".  El diputat de JxS i alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha subratllat l'aposta per la construcció del nou CAP de la Seu "tal i com es va comprometre el Govern". El projecte ja està licitat i ara ja es disposa dels recursos per iniciar les obres el 2017 d'acord amb les previsions, a l'espai dels antics garatges de l'Alsina Graells al carrer Bisbe Guitart, al centre neuràlgic de la ciutat.

A banda de les principals partides per comarques, Batalla n'ha destacat els 4,2 milions d'euros destinats a camins i carreteres locals, "una necessitat molt important a les comarques de muntanya", i el fet que "es dobla el pressupost de l'IDAPA (1,2 milions), que és un instrument cabdal perquè els municipis pirinencs tinguin una referència davant de la Generalitat en les polítiques de muntanya".

Pel que fa al projecte del túnel de Tresponts, el diputat urgellenc ha reiterat que les obres començaran aquest 2017 i ha assegurat que els 3.500 euros inclosos són un tràmit corresponent a "la cobertura de partida" per tal que "quan es licitin les obres, al final d'aquest 2016, i s'adjudiquin a l'inici del 2017, es pugui modificar la partida pressupostària i s'hi incorporin tots els diners necessaris, que s'imputaran en el pressupost del 2017". En aquest sentit, Batalla ha matisat que "no tot el cost de l'obra (uns 40 milions d'euros) s'incourà en el pressupost del 2017 sinó que es repartirà en diverses anualitats" perquè les obres és previst que durin quatre anys. El parlamentari sobiranista considera que allò realment important, més enllà dels tràmits, és que els treballs començaran definitivament aquest any vinent.

Mostrar formulari de contacte