Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els principals alcaldes de l'Alt Pirineu i Aran reben positivament la proposta de candidatura catalana als Jocs d'Hivern

Els principals alcaldes de l'Alt Pirineu i Aran reben positivament la proposta de candidatura catalana als Jocs d'Hivern

Albert Piñeira celebra que se segueixi endavant però reclama que el Govern expliqui el document a la població pirinenca. Francesc Viaplana valora la idea com "un projecte de territori". Vielha i el Conselh Generau reiteren el seu ple suport, mentre que el Pallars Sobirà agraeix la incorporació d'Espot

Estació d'esquí d'Espot (Foto: FGC / arxiu)
Estació d'esquí d'Espot (Foto: FGC / arxiu)
29/07/2022 14:55

Els alcaldes d'alguns dels principals municipis de l'Alt Pirineu i Aran, consultats per l'ACN, s'han mostrat satisfets per la proposta de candidatura catalana als Jocs Olímpics d'Hivern que els ha presentat aquest dijous el Govern, en una reunió de la Taula Territorial per preparar el projecte. Els batlles pirinencs valoren especialment que l'aspiració d'acollir els Jocs segueixi endavant, després de descartar-se una candidatura conjunta amb l'Aragó, però demanen a l'executiu que aquesta vegada presentin el document a la població pirinenca de manera més clara i entenedora.

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha celebrat que la candidatura "no s'hagi quedat en un calaix", perquè es mostra convençut que "Catalunya té prou solvència per tirar endavant el projecte" en solitari i sense cap necessitat de dependre de l'Aragó. Tot i això, Piñeira reclama al Govern que aprengui dels errors comesos fins ara i que "s'escolti més el Pirineu, perquè encara és un projecte que es fa sense comptar amb el territori". El batlle de la segona principal població de l'Alt Pirineu també ha demanat a l'executiu català que "concreti", perquè fins ara "s'ha parlat de projecte però no de dates".

Piñeira sí que valora molt positivament que el nou document mantingui la previsió inicial de fer tota la competició d'esquí alpí a les estacions cerdanes de Masella i La Molina, al municipi d'Alp. Tanmateix, el dirigent puigcerdanès creu que amb el nou plantejament, i sense la necessitat de comptar amb Jaca, Puigcerdà podria acollir alguna competició de gel per la seva tradició en aquests esports, ja que alberga tant el club degà de l'hoquei gel estatal -fundat l'any 1958- com equips propis de patinatge artístic i de cúrling. També ho veu viable "per sostenibilitat", atès que la vila ja disposa d'una pista de gel coberta des de fa quatre dècades. De fet, tal com recorda Piñeira, la pista de la capital cerdana és actualment la més gran de Catalunya, amb una capacitat per a uns 1.250 espectadors, i amb una remodelació podria acollir alguna de les modalitats previstes, com el cúrling.

L'Ajuntament de la Seu defensa una "mirada àmplia i llarga"

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, també ha mostrat el seu vistiplau a la nova proposta de la Generalitat, en tant que la veu com "un projecte de territori". Per això, i malgrat que no s'hi preveu cap competició a l'Alt Urgell, Viaplana sosté que "la discussió no ha de ser on seran o no seran les proves", perquè ara mateix "el que cal és una mirada àmplia i llarga, pensant en clau territorial i no local", tal com es va fer l'any 1992, quan la Seu va ser l'única població del Pirineu que va acollir proves dels Jocs Olímpics d'Estiu.

El batlle del municipi més poblat de l'Alt Pirineu ha detallat que a la reunió d'aquest dijous el Govern ja ha explicat als representants locals quin seria el programa dels Jocs d'Hivern i a quins municipis es disputarien les diferents disciplines amb aquesta "candidatura únicament catalana". Viaplana ha agraït "el treball que s'ha fet" a nivell tècnic i espera "que ara hi hagi la possibilitat de presentar la candidatura com més aviat millor".

Des d'un altre dels principals municipis pirinencs, l'alcalde de Vielha i actual síndic d'Aran en funcions, Juan Antonio Serrano, ha deixat clar una vegada més el suport pràcticament unànime de l'Aran als Jocs d'Hivern. Per això Serrano ha demanat al Govern que actuï "amb fermesa i ganes a l'hora de tirar endavant" amb la candidatura. En aquest sentit, ha assegurat que la Generalitat "trobarà plena predisposició" dels municipis aranesos per aconseguir-ho.

A més a més, el també ex president de la Federació d'Hostaleria de Lleida ha recordat que l'Aran compta amb prop de 3.000 places d'allotjament hoteler i que, per tant, la vall està totalment preparada per acollir proves olímpiques sense necessitat de construir nous hotels.

Rialp demana que també s'hi inclogui Port Ainé

Des del Pallars Sobirà, l'alcalde d'Espot, Josep Maria Sebastia, s'ha mostrat molt satisfet del fet que la nova candidatura olímpica plantegi que una part de les proves de surf de neu es facin a l'estació d'esquí d'Espot. Sebastia reivindica la trajectòria del municipi en la celebració de competicions esportives, especialment de telemarc, en què fins i tot ha organitzat un Campionat del Món. I es mostra molt il·lusionat davant la possibilitat que la població pogués entrar "al mapa olímpic".

De fet, des del Pallars Sobirà fins i tot hi ha municipis que reivindiquen encara més presència als Jocs d'Hivern. L'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, ha dit que té "el cor dividit" pel que fa a la nova proposta del Govern. D'una banda, està "content" perquè "després de molt insistir", el Pallars Sobirà tindrà "presència de manera activa als Jocs", mitjançant Espot. De l'altra, però, diu que està "trist i decebut" perquè la comarca "només acolliria una prova, malgrat comptar amb cinc estacions d'esquí" (si s'hi inclou Baqueira Beret, que té part de les pistes a la comarca i ja forma part del projecte des de l'inici). El polític del PDeCAT ho veu "insuficient" i "molt pobre" i opina que la comarca "es mereix més".

Concretament, el també expresident del Consell Comarcal reclama que també s'hi impliqui Port Ainé, que forma part del municipi de Rialp. Sabarich ho justifica perquè és "una estació familiar, que agrada molt a la gent", i creu que "té capacitat tècnica per desenvolupar alguna de les múltiples proves que hi ha en uns Jocs Olímpics".

Satisfacció a l'Alta Ribagorça

Finalment, des de l'Alta Ribagorça, l'alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, es mostra satisfeta i ha dit que "si el projecte olímpic s'acaba materialitzant, serà una bona notícia". Bruguera es mostra convençuda que els Jocs "acceleraran inversions que el Pirineu ja fa temps que demanda" i hi afegeix que "si els Jocs no s'acaben fent, les inversions hauran d'arribar" però que ho farien més tard. Pel que fa a Boí Taüll, que acolliria la prova d'esquí de muntanya, l'alcaldessa recorda "l'experiència" de l'estació en aquest esport, tal com ho demostra que enguany ha acollit els Europeus i l'any que ve organitzarà els Campionats del Món.

Mostrar formulari de contacte