Els productors de llet catalans són entre els més mal pagats de la UE
Unió de Pagesos torna a denunciar el desequilibri entre el que rep el ramader i el que paga el consumidor La mitjana actual a Catalunya és de 0,31 € el litre, quan a Europa és de 0,35; i a França, de 0,37
Unió de Pagesos denuncia que els preus de la llet pagats als ramaders catalans, i també els de la resta de l’Estat, estan entre els més baixos de la Unió Europea (UE) i de les principals zones productores. El sindicat recorda que, segons les últimes dades recollides per l’Observatori de la Llet de Catalunya, els preus percebuts pel productor català (0,31 euros el litre) són un 10% inferiors als de la mitjana de la UE (0,35), i un 14,5% inferiors als de la mitjana francesa (0,37).
UP subratlla que aquesta situació no s'entén tenint en compte que la tendència mundial dels preus de la llet ha estat la d’augmentar. Alguns països tradicionalment productors, com ara Nova Zelanda o Estats Units, han passat de tenir uns preus molt baixos a superar fins i tot els de l’Estat espanyol.
UP culpa novament d'aquest desequilibri "la indústria làctia, la gran majoria de capital francès, que obliga a limitar la producció de llet als nivells de l’any passat després d’advertir que no en comprarà més quantitat". El sindicat recorda que Catalunya és deficitària en producció de llet perquè només produeix el 66% del total de productes làctics que consumeix. A la resta de països, en canvi, els preus favorables comporten un augment general de la producció. També culpen les grans superfícies comercials per "banalitzar un producte de primera necessitat i d'alta qualitat alimentària".
A això, el sindicat hi afegeix "l'augment constant de costos d’energia o de pinsos per a animals, alguns com a resultat de l’especulació financera amb la matèries primeres".
El sindicat recorda que la indústria làctia ubicada a Catalunya sempre ha justificat els baixos preus pagats als productors de llet perquè podia pagar-los més baixos a França. Actualment, però, el productor francès percep uns preus molt superiors.
Per tot plegat, Unió de Pagesos insisteix a demanar al Govern català que faci investigar aquestes presumptes "pràctiques il·legals". Amb tot, el col.lectiu ha reconegut que actualment "la Unió Europea treballa per millorar les condicions del sector amb normatives que afavoreixen el contracte".