Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els productors de porcí encaren l'any amb optimisme després d'un 2022 amb pèrdues d'uns 7 euros per animal

Els productors de porcí encaren l'any amb optimisme després d'un 2022 amb pèrdues d'uns 7 euros per animal

Unió de Pagesos confia que es mantinguin la demanda i el preu. El sindicat, però, reclama intensificar la vigilància i controls per evitar l'entrada de la PPA a l'Estat
Jordi Armengol, Rossend Santiveri i Nèstor Serra fan balanç de l'any per al sector porcí català (Foto: ACN)
12/01/2023 20:30

Unió de Pagesos estima que els ramaders catalans han perdut 6,82 euros, de mitjana, per cada porc portat a l'escorxador el 2022. Tot i que el preu de la carn de porc va assolir xifres rècord a Mercolleida, no van permetre compensar l'important encariment dels costos de producció, sobretot dels pinsos, però també de l'energia i combustible. La previsió, però, que fa l'organització agrària per al 2023 és en positiu ja que estima un descens en el preu de l'alimentació animal i que es mantinguin les exportacions, tenint en compte la davallada de producció a Europa i que el preu d'aquesta carn es mantindrà alt.

Unió de Pagesos fa un balanç negatiu del 2022 per als productors de porcí ja que el darrer any ha estat marcat pel "desmesurat" encariment dels costos de producció, que es va agrejar considerablement amb l'esclat de la guerra a Ucraïna. El sector ha patit una disminució de l'oferta, entre altres qüestions, per la reducció de la producció porcina al nord d'Europa (Alemanya i Països Bàltics) i als Balcans degut als focus declarats de Pesta Porcina Africana (PPA) i a la reducció de la cabana als Països Baixos, fets que han contribuït a incrementar els preus de venda i a esmortir, en part, les importants pèrdues econòmiques de principi d'any, segons ha explicat el responsable del sector Porcí d'Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri.

Unió de Pagesos adverteix que, si bé els preus de llotja del 2022 han augmentat un 17% respecte a l'any anterior, el pinso s'ha vist incrementat en un 37%. Aquest cost suposa aproximadament el 70% del total de costos de producció de les granges.

Referents en l'exportació de carn de porc

Catalunya continua sent la principal exportadora de carn de porc de l'Estat, amb un 55% del total, seguida a molta distància per l'Aragó amb un 21%. Les exportacions durant el 2022 es van incrementar un 3,7% respecte a l'any anterior, tant per les exportacions a països tercers (+4,5%) com per l'augment de les intracomunitàries (+2,3%).

La Xina, tot i patir un descens del 10% respecte al 2021, continua sent el principal comprador, amb un 39% del total, però lluny del 55,6% de l'any passat. Les importacions s'han incrementat a França (2,1%), Filipines (+20,1%), Polònia (111%), Txèquia (+12%), Regne Unit (+97%) i Bulgària (+3,4%).

Vigilància per evitar l'entrada de la PPA

Unió de Pagesos considera que les bones xifres en exportació durant l'últim any s'han aconseguit gràcies a l'estatus de "país lliure en malalties de declaració obligatòria", a l'oferta d'una carn i derivats de qualitat i a un preu competitiu. En aquest sentit, l'organització insisteix en la necessitat se seguir aplicant les mesures de bioseguretat a les granges i mantenir un equilibri entre les places de mares i l'engreix.  

Pel que fa a l'expansió de malalties com ara la PPA, que no afecta les persones però que moltes vegades es transmet a través del porc fer, UP demana al Ministeri d'Agricultura i al Departament d'Acció Climàtica més vigilància en el moviment d'animals i un control exhaustiu de la població de senglars. L'organització agrària insta les administracions a informar ramaders, integradores i caçadors, especialment, de la importància de controlar la fauna salvatge davant l'expansió de la PPA a Europa. També han reclamat la regionalització, en cas que es declarés a l'estat espanyol. Es a dir, acords amb tercers països que permetin la comercialització de productes des de les zones de l'Estat que estiguin lliures de la malaltia.

Mostrar formulari de contacte