Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els restaurants Slow Food Km0 dels Països Catalans es troben a la Seu d'Urgell

Els restaurants Slow Food Km0 dels Països Catalans es troben a la Seu d'Urgell

La ciutat ha acollit membres de l'associació, formada per una cinquantena d'establiments que prioritzen els plats basats en productes de proximitat. La reunió ha premiat els menjadors escolars que també aposten pels aliments locals

04/10/2021 18:20

La Seu d'Urgell ha acollit aquest dilluns la trobada anual del col·lectiu de Cuineres i Cuiners Slow Food Km0, en un moment en què aquest moviment té cada cop més presència i reconeixement. Més de 50 restaurants d'arreu dels Països Catalans (Catalunya, País Valencià, Illes Balears i Catalunya Nord) hi estan acreditats. Per formar-ne part cal prioritzar els productes de proximitat i de comerç just. També hi ha disset menjadors escolars que compleixen aquests criteris i, en aquest cas, l'objectiu passa també per sensibilitzar als infants com a futurs consumidors. Un d'aquests serveis és el que cobreix les escoles de l'Alt Urgell.

La jornada d'enguany es va dur a terme en format virtual el mes de març passat, però s'ha volgut organitzar-ne una altra de presencial en la qual, a més, s'ha aprofitat per fer un petit homenatge a la transhumància. S'ha celebrat enmig d'un ambient festiu en el qual s'ha volgut reconèixer el compromís de restaurants i menjadors escolars de Catalunya que aposten pel producte de proximitat.

El president del col·lectiu de Cuineres i Cuiners Slow Food Km0, Isaac Gómez, ha explicat que "com més va hi ha més consciència entre la gent" envers aquest moviment i que els clients valoren la seva feina i fins i tot són més exigents en qüestions d'aquest tipus.

Pel que fa al reconeixement als menjadors escolars, Gómez ha explicat que aquest va començar ara fa quatre anys perquè alimenten "els nens que seran futurs consumidors i que podran exigir que el en el qual mengin tingui uns altres criteris". La filosofia d'Slow Food passa per treballar de forma estreta amb els productors, recuperar llavors tradicionals i buscar productes de qualitat i proximitat que siguin sostenibles i pel qual es rebi un preu just.

El propietari de l'Hostal Cal Fuster de Serrateix, Manel Cardona ha organitzat enguany la trobada. El cuiner berguedà ha explicat que el seu objectiu és promocionar el territori i intercanviar experiències. Pel que fa al moment pel qual passa el moviment, ha dit que actualment els grans restaurants també estan apostant per un tipus de cuina sostenible i que fa uns tres anys que s'ha experimentat un canvi en les demandes dels clients, cosa que creu que beneficia els criteris que promou aquesta entitat.

Durant la jornada, el públic ha pogut gaudir de degustacions i demostracions culinàries. També s'han instal·lat un mercat amb productes de proximitat pirinencs i s'ha ofert un dinar on s'ha volgut fer un homenatge a les persones que mantenen la transhumància. Com a novetat, s'ha volgut reconèixer de forma especial als cuiners que fa deu anys que formen part del col·lectiu.

L'acte ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Seu d’Urgell, el Consell Comarcal de l'Alt Urgell, l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran i el Grup d'Acció Local Alt Urgell-Cerdanya, entre d'altres.

  • Cuiners i cuineres Slow Food Km0, a la Seu d'Urgell (Foto: Slow Food Km0)
    Cuiners i cuineres Slow Food Km0, a la Seu d'Urgell (Foto: Slow Food Km0)
  • Trobada de restaurants Slow Food Km0 dels Països Catalans, a la Seu d'Urgell (Foto: ACN)
    Trobada de restaurants Slow Food Km0 dels Països Catalans, a la Seu d'Urgell (Foto: ACN)
  • Cuiners del moviment Slow Food Km0 preparen corder a la brasa al Parc del Cadí de la Seu (Foto: ACN)
    Cuiners del moviment Slow Food Km0 preparen corder a la brasa al Parc del Cadí de la Seu (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte