Els serveis socials, l'Hospital, el model econòmic i la sostenibilitat, entre els temes de la jornada de campanya
CiU vol impulsar Plans d'Ocupació Municipal i defensa que s'ha atès totes les necessitats al Consorci d'Atenció Compromís vol recuperar per al Sant Hospital recursos, professionals i especialitats perdudes ERC vol implantar a la Seu el model d'Economia Circular per generar més riquesa a nivell local Entesa defensa una major aposta per les energies renovables i per l'accessibilitat La CUP vol un pla transversal de participació; i SI reclama donar ús als pisos buits en mans dels bancs
CiU vol crear Plans d’Ocupació Municipals per fomentar la inserció dels col•lectius en situació de vulnerabilitat. La número 3 de la llista, Anna Vives, ha explicat que es pretén continuar potenciant “l'autonomia de les persones” i que “el treball social”, en el qual ja s’ha contractat veïns amb dificultats, “prioritza que les persones es puguin valdre per elles mateixes”.
CiU subratlla que aquests quatre anys “s'ha atès i ajudat totes les persones que han arribat amb una necessitat real al Consorci”. Així, s'ha donat 635 ajuts per combatre la pobresa energètica; 1.420 per a alimentació i 136 per a habitatge, que han impedit desnonaments. Anna Vives també ha exposat que “l’índex de desnutrició infantil a la Seu és zero” i que les dades del servei de Pediatria confirmen que a la ciutat no hi ha cap infant amb problemes alimentaris.
L’alcaldable, Albert Batalla, ha remarcat la feina feta pel Consorci d’Atenció a les Persones, “que ha permès unificar criteris i potenciar el treball transversal entre institucions i professionals”. De la seva part, Vives ha recordat que “l’Ajuntament no té competències en serveis socials i mai hauria pogut atraure al territori, per ell sol, els recursos amb què es compta ara” gràcies a “la suma d’esforços amb el Consell Comarcal”. La candidata hi ha afegit que continuaran potenciant serveis especialitzats com el CDIAP, el SIE o el Centre Obert.
Compromís x la Seu vol ser, al capdavant de l’Ajuntament, “el principal defensor de l’Hospital”. L’alcaldable, Òscar Ordeig, es compromet a promoure un “pacte de ciutat” a favor del centre sanitari per tal de “recuperar els 3 milions d’euros perduts”.
Segons Ordeig, els darrers deu anys s’ha perdut aquesta quantitat en ingressos en el pressupost i també s’ha reculat en prestacions sanitàries i especialitats. Compromís hi afegeix l’acomiadament de 40 persones, especialment en infermeria, i el tancament dels llits de la 2ª planta. Òscar Ordeig assegura que donarà “la màxima prioritat a l’Hospital i a la sanitat pública a la Seu”. El cap de llista recorda que “la situació geogràfica allunyada dels grans centres urbans fa que sigui encara més onerós per a la gent de la Seu el trasllat per ser visitats a Lleida o a Barcelona”.
Compromís veu “imprescindible” el pacte de ciutat a favor del Sant Hospital. Pel que fa a mesures concretes, creu que “cal recuperar especialitats i obrir de nou les habitacions tancades”. En aquest sentit, considera que “una gran part del personal acomiadat és necessari per a un correcte funcionament tant de l’Hospital com de la Residència i del Centre de Dia de la Gent Gran”. Òscar Ordeig també vol promoure un conveni amb Andorra “que permeti als urgellencs gaudir més de l’actual sistema de salut del país veí”.
ERC vol implantar a la Seu el model d’”Economia Circular”; és a dir, prioritzar les empreses i serveis locals perquè tota la riquesa que genera la ciutat i el territori reverteixi a la ciutat. L’alcaldable, Francesc Viaplana, recorda el gran potencial de la biomassa, ja que “la matèria primera és a tocar de casa, als boscos, i un bon aprofitament permetria generar llocs de treball estables, fixar persones al territori i mantenir un entorn net, salubre i més segur”.
Esquerra creu que el primer agent que ha de creure en aquest projecte és l’ajuntament mitjançant la instal•lació de calderes de biomassa a totes les instal•lacions municipals, “fet que permetria també, produir suficient energia per ser venuda a les llars de l’entorn on estiguin situades”. “cal potenciar i motivar als diferents agents implicats per tal que prioritzin, sempre que sigui possible, la producció, consum, serveis, compres i altres, en tot allò que sigui de proximitat”.
Entesa x La Seu ha demanat, en una roda de premsa celebrada a Castellciutat, “un plantejament seriós” pel que fa a la sostenibilitat. La formació veu necessària una regidoria de Medi Ambient que compti “amb professionals especialitzats que puguin treballar per donar a conèixer el medi, preservar-lo i crear una consciència col•lectiva. La número 5 de la candidatura, Montse Rollán, creu que la Seu encara té una assignatura pendent pel que fa a l’aplicació d’energies renovables.
Quan a l’acesssibilitat, Rollán ha reivindicat que “es garanteixi el ple desenvolupament de les persones i que tothom pugui gaudir de la Seu en tota la seva complexitat”, a nivell social, cultural esportiu o lúdic, entre d’altres. Entesa considera que cal avançar més en l’eliminació de barreres arquitectòniques perquè “la Seu sigui una ciutat més inclusiva” quan a l’accés a equipaments i serveis.
La CUP vol fomentar la participació ciutadana amb l’elaboració d’un “pla transversal”. Volen evitar així “que la participació sigui emprada de manera banal i amb fins electoralistes”. També preveuen fomentar més les intervencions dels veïns als plenaris i el traspàs de poder als consells sectorials.
SI reclama a l’Ajuntament de la Seu que els pisos buits en mans dels bancs es destinin a lloguer social assequible, en comptes de convocar ajuts. Mark Foix ha instat el consistori a sancionar les entitats financeres amb habitatges tancats, donant compliment a la mesura que es va aprovar recentment al plenari.