Els tècnics en medi ambient, sorpresos per l'atac de l'óssa Hvala
El col.laborador de RàdioSeu Roger Santmartí considera "estrany" que un plantígrad s'enfronti a una persona, però creu que la no captura de l’exemplar ha estat contraproduent Els grups polítics aranesos han demanat per unanimitat acabar amb el programa de reintroducció
Els experts en medi ambient es mostren sorpresos pel fet que l’óssa Hvala ataqués un caçador i es mostren d’acord amb que sigui capturada per determinar si pateix alguna alteració.
En declaracions a RàdioSeu, el tècnic de la reserva de fauna d’Alinyà, Roger Santmartí, considera “molt estrany” que un ós ataqui una persona. L’expert en medi ambient conclou que, per les informacions que s’han donat, el més probable és que l’óssa es va sentir acorralada o bé que es va trobar amb el caçador per sorpresa. En aquest sentit, recorda que la millor manera d’evitar trobar un ós cara a cara és fer notar prèviament la presència humana i que, per això, els caçadors i els tècnics de medi ambient tenen més risc ja que es mouen pel bosc procurant no fer soroll.
Sigui com sigui, Roger Santmartí considera que en aquest cas el departament de Medi Ambient no ha actuat amb prou determinació per capturar Hvala i respondre al malestar creat a l’Aran. El tècnic de la reserva d'Alinyà creu que si un animal esdevé problemàtic ha de ser extret del medi, ja que tem que en cas contrari es radicalitzi el debat entre partidaris i detractors i això acabi amb el programa de reintroducció.
Cal recordar que el Conselh Generau d’Aran ha aprovat aquest dimarts, per unanimitat, una moció en què demanen “la retirada immediata” de l’óssa Hvala i insten “totes les administracions implicades” a donar per acabat el programa de reintroducció de l’ós als Pirineus. El document, aprovat per tots els partits aranesos, recorda que des de la vall ja s’havia advertit anteriorment del risc que suposa l’aproximació d’óssos a nuclis habitats. A la vall fins i tot plantegen fer una manifestació conjunta amb els pobles de la banda francesa.
Sobre tot plegat, el ministeri espanyol de Medi Ambient estudia ara traslladar Hvala a un altre lloc del Pirineu lluny de l'Aran, segons ha informat el diari francès La Depêche du Midi. Un extrem que de moment el departament català de Medi Ambient no han confirmat. Fonts de la Generalitat afirmen que la seva intenció és capturar-lo per posar-li un transmisor, però que no es plantegen traslladar-lo.