Els treballs arqueològics als jaciments del Goleró i de Pradell es clouran enguany
El projecte permetrà la restauració dels forns metal.lúrgics al jaciment romà més alt de Catalunya, a més d'una exposició de restes ceràmiques Els resultats de la recerca sobre els usos miners a la serra del Cadí es recolliran en un llibre
Els treballs de recerca a la serra del Cadí es clouran definitivament aquest any. A partir d’aquests estudis, ja s’ha realitzat la consolidació - i es preveu també la restauració - d’alguns dels forns metal.lúrgics que s’han localitzat al Goleró, el jaciment romà més alt de Catalunya. A més a més, el projecte contempla l’exposició d’algunes de les restes materials que s’han trobat durant les excavacions dels darrers anys. La mostra es podrà veure al Centre d’Acollida de l’Ajuntament de la Vansa i Fórnols.
Tots els resultats de les investigacions dutes a terme a la serra del Cadí seran també publicats en un llibre que prepara l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica en col•laboració amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i el Parc Natural del Cadí-Moixeró.
La darrera fase dels treballs de recerca duts a terme en el decurs del 2008 al jaciment de Pradell, a la serra del Cadí, s’han donat a conèixer fa pocs dies. Indiquen l’evidència de nevades d’intensitat poc habitual a la zona durant el segle XVII que, segons els investigadors, podrien remetre als efectes de la petita edat del gel a la comarca de l’Alt Urgell. L’estudi, en un buidatge documental, també destaca la preocupació demostrada pels gestors dels segles XVI i XVII per la conservació dels boscos, evitant l’explotació abusiva.
La principal actuació dins d’aquesta fase han estat les anàlisi paleoambientals a partir dels sondatges sedimentològics de la torbera de Pradell, que han permès conèixer l’evolució de les fases ambientals des del segle VI d.C. fins al present. Els resultats conclouen que van existir diverses etapes de predomini de l’economia ramadera, especialment durant l’alta edat mitjana i l’edat moderna, d’activitat minera fins a començaments del segle XVII i d’una etapa de colonització agrícola, també durant l’alta edat mitjana, identificada per l’increment dels incendis forestals a la zona.
Memòria d’activitats
Aquest mes d’abril han estat presentades les memòries de la darrera fase dels treballs de recerca duts a terme al jaciment de Pradell, a la serra del Cadí, en un projecte en el qual han col•laborat l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, el SERP del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i els ajuntaments de Josa i Tuixent i la Vansa i Fórnols. Aquest projecte ha estat beneficiari d’un ajut ACOM del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat.
Les anàlisi d’aquesta fase, orientades a l’estudi dels canvis ambientals vinculats a l’evolució dels usos miners a la serra del Cadí, han estat dirigides pel Dr. Santiago Riera i Mora, de la Universitat de Barcelona, i han comptat amb la participació dels doctors Josep Maria Palet i Anna Ejarque, de l’Institut Català l’Arqueologia Clàssica, a més de l’historiador Carles Gascón, del Consell Comarcal de l’Alt Urgell.
Aquests treballs formen part d’un projecte més ampli en arqueologia del paisatge a la vall de la Vansa-Serra del Cadí, iniciat l’any 2004 a partir d’un conveni de col•laboració signat entre el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i els ajuntaments de Josa i Tuixent i la Vansa i Fórnols. Hi destaquen especialment les tasques d’investigació arqueològica dutes a terme als jaciments del Goleró i de Pradell, a la serra del Cadí.
El projecte finalitza en el present bienni 2008-2009. Al 2008 va realitzar-se una quarta campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment del Goleró amb la intervenció en dos forns metal•lúrgics d’època romana i en diversos cercles prehistòrics, que han aportat restes ceràmiques d’interès del calcolític i d’època romana. Durant tot aquest període s’ha descobert i s’ha estudiat el que seria el jaciment romà més alt de Catalunya i s’han trobat evidències suficients per establir la importància de la presència física de l’administració romana en terres del Pirineu, en espais altimontans, contràriament a l’opinió generalitzada encara avui en dia en bona part dels mitjans acadèmics del país. Així mateix, han passat pel jaciment nombrosos arqueòlegs i investigadors, tant locals com de les principals universitats i centres d’investigació de Catalunya, que han aportat amb la seva tasca d’investigació un millor coneixement del passat remot de la comarca de l’Alt Urgell.
Cal recordar que des de l’any 2008, hi ha en marxa un nou projecte de recerca promogut pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell amb la participació del Departament d’Enginyeria Minera i Recursos Naturals de la Universitat Politècnica de Catalunya i amb el Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona que té per objectiu la investigació de l’activitat minera a l’actual municipi de Cava.