Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els veïns de Baiasca reclamen una solució al despreniment de roques

Els veïns de Baiasca reclamen una solució al despreniment de roques

Una tercera esllavissada ha tallat definitivament, aquest dijous al matí, l'accés al poble. El Consell Comarcal es compromet a retirar les pedres, però afirma que no té pressupost per a una reforma en profunditat
Despreniment de pedres a la carretera de Baiasca (Foto: Jordi Fillet)
12/05/2016 10:30

Els veïns de Baiasca, al municipi de Llavorsí, reclamen una solució definitiva als despreniments de roques que es produeixen a la carretera d'accés al poble, i que s'han agreujat arran de les darreres pluges. De fet, aquest dijous mateix al matí hi ha hagut la tercera esllavissada en tres dies, amb una gran quantitat de terra i pedres, que aquesta vegada ja ha obligat a tallar completament la via.

Els habitants han alertat durant aquesta setmana de la situació, que ja s'ha produït en d'altres ocasions, i demanen una solució per evitar riscos per a la gent que hi circula. Aquest dimecres, els veïns van haver de retirar ells mateixos les pedres del mig de la via per poder anar a treballar. I més tard, a mig matí, hi va haver un altre incident semblant al mateix punt, al qual s'hi ha sumat el despreniment definitiu d'aquest dijous. Josep Fillet, president de la EMD de Baiasca, ha dit que volen una solució "més enllà de retirar amb una màquina les pedres quan cauen".

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, ha reconegut que la situació ''és mot greu'', tot i que ha afegit que les possibilitats, amb els recursos que tenen, ''són molt reduïdes''. Sibís, consultat per l'ACN, ha fet una comparativa per explicar la greu situació financera de la qual disposen per la xarxa de carreteres comarcals. La Diputació té, per invertir en carreteres, una mitjana de 6.000 euros per quilòmetre i any, mentre que en canvi el Consell Comarcal només en té 100. L'ens pallarès gestiona uns 300 quilòmetres de xarxa de carreteres i per fer-hor disposa d'un pressupost de tan sols 30.000 euros.

Llàtzer Sibís conclou que amb aquesta partida només poden donar resposta a treballs d'urgència, com ara netejar els despreniments o esllavissades, però assegura que, tot i la manca de pressupost, cap carretera no quedarà per netejar en cas d'alguna emergència.

Sigui com sigui, els veïns de Baiasca volen una solució definitiva. Jordi Fillet explica que, com a mínim, s'hauria de col·locar una malla protectora per evitar que aquestes pedres quedin a la carretera i hagin de ser els veïns els qui les retirin, si poden, ja que en cas que siguin molt grosses cal la intervenció d'una màquina. Els habitants temen que en algun d'aquests despreniments hi quedi atrapat un vehicle o una persona i s'hagi de lamentar víctimes.

Mostrar formulari de contacte