Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Els veïns de la zona de Tresponts volen fer visible la reivindicació del túnel

Els veïns de la zona de Tresponts volen fer visible la reivindicació del túnel

Preparen pancartes per donar a conèixer la perillositat del tram actual i exigir que es construeixi la galeria amb caràcter d'urgència. El Govern ha d'anunciar aquesta setmana la licitació de les obres

Pancarta pel túnel del Tresponts a la representació del Cavallot i la Balladora (Foto: Carles Lalinde)
Pancarta pel túnel del Tresponts a la representació del Cavallot i la Balladora (Foto: Carles Lalinde)
27/12/2016 19:45

Veïns de la zona de Tresponts, principalment d'Organyà i Coll de Nargó, volen fer visible el clam per la construcció del túnel que ha d'evitar el tradicional pas pel congost, en ple centre de l'Alt Urgell. El col·lectiu, que es dóna a conèixer a Facebook amb el sintètic nom 'Túnel Tresponts C-14', ha preparat l'elaboració de pancartes reivindicatives, algunes de les quals ja són visibles en balcons dels municipis implicats.

Aquesta nova acció té com a objectiu principal divulgar entre els milers de persones que circulen cada dia per la C-14 la necessitat del túnel com una obra imprescindible dins de la xarxa viària no només de la comarca sinó del conjunt de Catalunya. El principal argument que exposen és la perillositat de l'actual tram, que pateix de manera periòdica la caiguda de rocs, la qual ha causat accidents greus com el que va patir el mes passat un jove de Coll de Nargó, a qui una pedra de grans dimensions li va impactar en el cotxe.

La campanya ja s'ha donat a conèixer en activitats de la zona com ara el ball del Cavallot i la Balladora, que se celebra la vigília de Nadal a Organyà i que enguany ha lluït una pancarta amb el lema 'Prou rocs. Túnel C-14 urgent'. Els veïns han elaborat desenes de pancartes semblants i les exhibiran per tal de pressionar i garantir que el Govern compleixi amb els compromisos que ha adquirit.

Alhora, la plataforma ha demanat que si hi ha persones que han patit d'altres accidents o ensurts menys coneguts al tram de Tresponts, els ho doni a conèixer tot aportant el seu testimoni personal o bé imatges, per recopilar proves del risc del pas actual. El correu de contacte és tuneltresponts@gmail.com.

Cal recordar que el Departament de Territori de la Generalitat ha anunciat que abans no acabi l'any, per tant aquesta setmana, publicarà oficialment la licitació de les obres del futur túnel de Tresponts. Aquest tràmit, segons el Govern, garanteix que el projecte tirarà endavant i que es compta amb el finançament necessari per afrontar el cost de les obres, que es calcula en uns 40 milions d'euros al llarg de quatre anys aproximadament. Segons la conselleria, que defensa que són previsions "realistes" d'acord amb les normatives d'una infraestructura com aquesta, l'adjudicació es farà a la segona meitat del 2017, un cop superats tràmits com ara el període d'exposició pública i d'al·legacions, i les obres començaran tot seguit, la tardor d'aquest any vinent.

Paral·lelament, el Govern ja ha fet estudis geològics d'urgència i ha avançat una partida d'un milió d'euros per executar de manera imminent noves mesures de seguretat a la zona, principalment amb la instal·lació de malles protectores o bé amb l'estabilització del terreny en els punts on hi ha hagut noves caigudes de roques a la carretera.

Mostrar formulari de contacte