Els visitants de l’Alt Urgell al segle XIX, en una xerrada de Julio Quílez
L'acte està programat per aquest divendres, a les 8 del vespre, a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell. L'IECAU serà present dissabte a les 16es Trobades Culturals Pirinenques, que se celebren al Rosselló
L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell acollirà aquest divendres, 25 d'octubre, a les vuit del vespre, la conferència "Viatges i viatgers a l'Alt Urgell al segle XIX", a càrrec de Júlio Quílez Mata. L'activitat, que s'emmarca en el desè aniversari de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell (IECAU), s'inclou en el cicle "Desenterrant el Passat, arqueologia i paisatge a l'Alt Urgell", que organitza l’entitat alturgellenca conjuntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.
Com passa en altres comarques del Pirineu, el segle XIX és un moment històric en què viatgers provinents del món urbà protagonitzen una redescoberta de la serralada i de la seva gent, tot demostrant un interès creixent per les formes de vida ancestrals intrínsec al moviment romàntic que triomfava a les principals capitals europees. El director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Julio Quílez, exposarà com es produí aquesta redescoberta en el cas de la comarca de l’Alt Urgell i quins foren els seus principals artífexs.
En la seva xerrada, Julio Quílez parlarà d'aspectes tan diversos com les dificultats amb què podien trobar-se els viatgers romàntics per accedir al territori, així com l’interès limitat que suscitaven aquestes terres en comparació a altres com Andorra o la Val d’Aran, amb clares repercussions en la valoració i la popularització del seu patrimoni cultural, així com també la diferència dels interessos que movien aquests viatgers del segle XIX en relació amb aquells que havien visitat la comarca en períodes anteriors.
Quílez explicarà les experiències de mossèn Cinto Verdaguer, Gustavo Adolfo Bécquer, Jean Charles Langlois -que va deixar constància d'alguns aspectes de la comarca en els seus gravats de Tresponts i de la catedral de Santa Maria d'Urgell- o l’irlandès Hepburn Ballantine. També rememorarà els reportatges fets pel periodista i futur president de la República francesa, Adolphe Thiers, sobre la retirada de la Regència d’Urgell l’any 1823.
Per a la preparació de la conferència han estat cabdals els fons de la biblioteca auxiliar de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, especialitzada en temàtica pirinenca, i també el fons de mossèn Xavier Esplandiu, recentment incorporat a l’arxiu.
XVI Trobades Culturals Pirinenques
L'IECAU ha informat també que la Sala de Festes de Sureda (Rosselló) acollirà dissabte 26 d'octubre, durant tot el dia, les 16es Trobades Culturals Pirinenques, sota el lema "Els Pirineus Marítims". La jornada comptarà amb un total de 23 comunicacions presencials de temàtiques i àmbits territorials diversos, algunes de les quals estaran centrades en l'Alt Urgell.
Des d'aquest punt de vista destaquem la comunicació "Uns trementinaires de Tuixent a l'Empordà el 1832", a càrrec de Lluís Obiols Perearnau, i la comunicació no presencial "Recursos naturals de l'Alt Urgell per a la reconstrucció de la "Real Armada" al segle XVIII", a càrrec de Julio Quílez Mata.
Visita als retaules gòtics de la vall de la Vansa
D'altra banda, diumenge 27 d'octubre hi ha programada una visita guiada als retaules gòtics de la vall de la Vansa, a càrrec dels historiadors Carmen Xam-mar Alonso i Carles Gascón Chopo. La sortida es farà amb vehicles propis, a les 9 del matí des de l'Estació d'Autobusos de la Seu d'Urgell. L'activitat, emmarcada en el desè aniversari de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, també forma part del cicle "Desenterrant el Passat, arqueologia i paisatge a l'Alt Urgell".