Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Empreses afectades pel cas BPA es comencen a acollir als ajuts del Govern d'Andorra

Empreses afectades pel cas BPA es comencen a acollir als ajuts del Govern d'Andorra

Els sol·licitants s'han trobat amb problemes aquests dies per als pagaments o cobraments per manca de líquid L'executiu crearà un 'banc dolent' i un 'banc bo' per redreçar la situació i distingir els actius legals dels d'orígen il·lícit

BPA - Sol·licituds de finançament (ACN/Ferran G.Queralt)
BPA - Sol·licituds de finançament (ACN/Ferran G.Queralt)
27/03/2015 13:43

Els empresaris afectats per la crisi oberta a la Banca Privada d'Andorra (BPA) poden acollir-se des d'aquest divendres al programa de línies de crèdit que ha obert el govern d'Andorra. Aquesta línia de finançament ha estat aprovada aquest dijous per decret i està destinada a proveir de fons les empreses que treballin amb la BPA i no disposin de liquiditat per tal de fer front a l'operativa ordinària.

Empresaris afectats ja s'han anat acostant a l'edifici de Govern on s'ha habilitat un espai per a fer la seva demanda. La queixa per part de tots ha estat el fet d'haver d'assumir el 2% d'interès d'uns diners que tenen i d'una situació que no han provocat ells. Un d'ells, Manuel Fuentes, director comercial i representant de Majèstics a Andorra -empresa dedicada a la venda de jacuzzis i spa de baix cost-, ha manifestat a l'ACN que viuen" una situació complicada" i que necessiten els diners "per salvar l'empresa". Fuentes ha afirmat que tenen "un problema molt greu de liquiditat al dia a dia" ja que tenen molts diners retinguts".

Joan Barrera, responsable d'una empresa dedicada als treballs verticals, ha explicat que es veuen doblement afectats, ja que tenen fons a BPA i no els poden utilitzar i, alhora, hi ha clients amb pagaments pendents que tembá tenen diners al mateix banc.

El govern ha prioritzat l'agilitat en la tramitació de les demandes amb l'objectiu que puguin ser resoltes en el termini de 24 hores. Tot i això, els diferents empresaris consultats els han dit que rebrien resposta a la seva demanda en un termini de entre 24 i 48 hores.

Els empresaris interessats en acollir-se a la línia de finançament han de presentar en el moment de formalitzar la demanda un extracte bancari dels darrers 12 mesos, la posició global dels comptes BPA i una declaració jurada sobre la no disponibilitat de recursos en altres comptes per efectuar els pagaments.

Reordenació

Aquest dijous, a la nit, el Govern d'Andorra també ha anunciat la creació d'un 'banc dolent', amb els diners provinents de negocis il·lícits, i un 'banc bo', amb els lícits, per redreçar la situació de BPA i distingir els conjunt de fons de l'entitat dels que tenen un orígen presumptament criminal. També es crearà una agència per a la resolució i reestructuració bancària que gestionarà una "sortida ordenada" per a l'entitat.

Mentre no s'aprova la normativa, el cas BPA es regeix per la llei concursal i els administradors han hagut de presentar un procediment d'arranjament judicial i han demanat al jutge la continuïtat de l'activitat. El decret andorrà del 1969 que regeix el procediment de liquidació concursal "no era adequat per una entitat com BPA", segons ha explicat el cap de Govern en funcions, Gilbert Saboya. Però mentre no s'aprova el marc legal que s'està preparant a contra rellotge, BPA es regeix per aquesta llei concursal.

Tal com ha explicat el representant de l'executiu, la normativa vigent diu que "en un màxim de vuit dies on es constata una cessació d'un pagament" l'empresa ha de sol·licitar un procediment d'arranjament judicial a la Batllia, el jutjat andorrà. L'INAF ha iniciat doncs un procés concursal i ha demanat al jutge que es pugui donar continuïtat a l'activitat bancària de BPA "amb les regles del joc" dels últims dies -ha explicat Saboya- mentre el nou marc legal no es fa realitat.

El portaveu ha remarcat que encara no hi ha cap decisió presa sobre per on passarà el futur de l'entitat i que totes les portes estan obertes, com la venda parcial o total o fins i tot la liquidació. Saboya, però, ha deixat clar que "una liquidació judicial no ens dóna instruments perquè hi hagi la millor preservació del valor BPA" i per això és imprescindible crear un marc legislatiu que permeti al govern andorrà trobar eines específiques per a la reordenació bancària.

Mostrar formulari de contacte