Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Empreses de la Cerdanya i el Ripollès exigeixen una flexibilització dels ajuts estatals per pal·liar les restriccions per la COVID-19

Empreses de la Cerdanya i el Ripollès exigeixen una flexibilització dels ajuts estatals per pal·liar les restriccions per la COVID-19

Les entitats empresarials d'ambdues comarques demanen que el Govern atorgui aquestes compensacions en funció de les pèrdues i que s'accelerin els pagaments. Recorden que el Pirineu ha estat una de les zones més perjudicades per les limitacions dels darrers mesos
Bellver de Cerdanya
22/04/2021 13:50

L'associació Empresariat Cerdanya i la Unió Intersindical Empresarial del Ripollès exigeixen una "flexibilització" del Reial Decret-Llei 5/2021, que regula els ajuts estatals a les empreses i autònoms afectats per la pandèmia de la COVID-19 i per les restriccions que ha causat.

Tot i que la modificació de la normativa obre la porta a atorgar-los a nous sectors que inicialment quedaven fora, com ara les escoles d'esquí, els col·lectius empresarials demanen que les compensacions arribin amb celeritat. També reclamen que quedin fora del càlcul els resultats del primer trimestre de 2020. Els col·lectius ja han fet arribar les seves peticions a la Delegació del Govern de l'Estat a Girona.

Els col·lectius d'empresaris recorden els greus perjudicis que ha causat la pandèmia al Ripollès i la Cerdanya, especialment pel tancament perimetral que s'hi va aplicar durant l'època de Nadal, del 22 de desembre al 6 de gener. A més a més, aquest bloqueig a l'activitat econòmica local venia precedit dels confinaments municipals de cap de setmana, al llarg de la tardor, i va anar seguit d'un confinament municipal encara més estricte -els set dies de la setmana- i del d'abast comarcal. Aquest últim ha estat vigent, amb excepcions comptades, fins aquesta setmana mateix. 

Una de les àrees més perjudicades per les restriccions

Des de les entitats empresarials recorden que la caiguda de la facturació ha estat "molt greu" al Pirineu, i de manera especial a la Cerdanya i el Ripollès, on l'hivern sol ser l'època de màxima activitat turística. Per aquesta raó, malgrat els canvis, des de les entitats empresarials comparteixen que els darrers acords són encara insuficients i exigeixen més modificacions. El president d'Empresariat Cerdanya, Francesc Armengol, alerta que, tot i que serà la Generalitat la que finalment acabi definint els sectors empresarials que es poden acollir als ajuts, la quantitat global serà la mateixa. "És un greuge important", ha afirmat, per posar com a exemple que "Catalunya seguirà rebent menys diners que les Illes Canàries". Per aquest motiu, demana a l'Estat que destini més recursos econòmics a Catalunya.

De la seva part, Josep Pascal, gerent de la Unió Intersindical Empresarial del Ripollès, aplaudeix la modificació de la norma, publicada al BOE al març i que segons subratlla, permet a la Generalitat afegir altres sectors i per tant obre la porta a què nous puguin acollir-se, com ara el de les escoles d'esquí. L'altra gran canvi és que no s'exclogui a les empreses que van tancar el 2019 amb pèrdues i que es tinguin en compte també els balanços dels anys anteriors.

Des dels col·lectius també exigeixen un canvi en el càlcul per determinar la intensitat de la subvenció atorgada, que a hores d'ara es faria a través de la a comparativa de la caiguda de facturació de l'any natural 2019 i 2020. Recorden que al primer trimestre de 2020 encara no hi havia pandèmia, per la qual cosa demanen un càlcul "més acurat" i suggereixen que la comparativa sigui entre els períodes 1 d'abril de 2019 a 30 de març de 2020, i des de l'1 d'abril de 2020 al 30 de març de 2021.

Un altre de les reivindicacions és que s'acceleri el pagament dels ajuts. Apel·len al fet que Catalunya segueix encara sense govern, fet que podria comportar un endarreriment en el pagament d'aquests ajuts. Per tant exigeixen que es busquin mecanismes per poder fer aquests pagaments a l'avançada.

Contactes amb els governs

Els col·lectius ja han fet arribar les seves peticions a la Delegació del Govern de Girona i a la Subdelegació del govern espanyol i a les forces polítiques amb representació al Parlament de Catalunya. També es portarà el document amb les reivindicacions al consell d’alcaldes del Ripollès perquè se sumin a les demandes i reforcin el missatge d'unitat a les administracions competents.

Mostrar formulari de contacte