En Comú Podem dóna suport als veïns de Pedra per revocar la immatriculació de l'església de Sant Julià
El veïnat reivindica la propietat pública del temple i vol que el consistori reivindiqui els seus drets com a propietari
En Comú Podem a les Terres de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran ha explicat en un comunicat de premsa que dóna suport a la reivindicació dels veïns de Pedra, al municipi de Bellver de Cerdanya, que denuncien la immatriculació de l’església de Sant Julià feta pel Bisbat d’Urgell. El veïnat reclama que el temple que sigui reconegut com a bé cultural de titularitat pública.
L’Associació de Veïns i Veïnes de Pedra de Cerdanya ha presentat recentment un escrit a l’Ajuntament de Bellver, on es demana que el consistori posi en marxa tots els mecanismes judicials i administratius que s’escaiguin per revocar aquesta immatriculació i reivindicar els seus drets com a propietari.
L’església de Sant Julià de Pedra és un dels setze immobles que hi ha al terme de Bellver de Cerdanya apropiats pel Bisbat d’Urgell a través del procediment d’immatriculació. El monument, incendiat el 1936, es va ensorrar parcialment i va estar en estat d’abandó durant dècades fins que entre 1983 i 1984 els serveis de patrimoni de la Generalitat van procedir amb recursos propis a la seva reconstrucció, sent declarat com a Bé d’Interès Cultural. Des d’aleshores ha estat posseït pacíficament per l’Ajuntament de Bellver, que n’ha assumit les despeses de manteniment i il·luminació, i que hi ha organitzat diversos actes culturals i visites.
Els veïns i veïnes de Pedra defensen que aquesta possessió "pacífica, pública i ininterrompuda durant almenys 37 anys" fa que l’Ajuntament en pugui reclamar la propietat i oposar-se a la pretensió del Bisbat d’Urgell de reivindicar-la com a pròpia.
Reclamació de la propietat pública
El portaveu d’En Comú Podem a les Terres de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, Jaume Moya, també sosté que “l’edifici ha estat restaurat i conservat per l’Ajuntament sense que el Bisbat hagués mostrat el més mínim interès per l’edifici des de la seva destrucció el 1936”. Des d’aquest punt de vista, “la possessió pacífica i ininterrompuda de l’Ajuntament durant els últims prop de quaranta anys, permet que es pugui invocar el mecanisme d’usucapió per reclamar-ne la propietat pública a tots els efectes”. Moya denuncia que l’Església hagi utilitzat una llei del govern Aznar de 1998 per immatricular centenars d’immobles com a propis quan, en molts casos, es tracta de “monuments abandonats per l’església que avui ja no existirien si no fos per l’acció de conservació dels ajuntaments i de les administracions públiques”.
Noves denúncies
La portaveu d’En Comú Podem a l’Alt Pirineu i Aran, Txell Teruel, ha anunciat que des d’ECP s’està treballant amb altres col·lectius veïnals per denunciar més apropiacions indegudes per part de l’Església en diferents municipis.