Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / En marxa el primer congrés professional de cuina de muntanya, Gastropirineus

En marxa el primer congrés professional de cuina de muntanya, Gastropirineus

Les jornades han arrencat amb un diàleg entre els xefs dels restaurants amb estrella Michelin. La inauguració, a càrrec de l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha comptat també amb una salutació enregistrada de Joan Roca
Inauguració de Gastropirineus
14/11/2016 17:25

Actualització

Reconeguts professionals de la cuina i la restauració a les comarques de muntanya es troben al llarg d'aquest dilluns i dimarts a la Sala de Sant Domènec, a la Seu d'Urgell, per a l'estrena de Gastropirineus, el primer congrés de gastronomia pirinenca, que engloba des de la Garrotxa fins a la Val d'Aran. L'esdeveniment ha tingut una bona resposta i ha superat àmpliament els 200 inscrits, a més a més d'una trentena de cuiners i ponents que hi presenten les seves propostes, segons ha explicat el director de l'activitat, Francesc López.

Gastropirineus ha arrencat amb el suport de personalitats com ara el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que va assistir aquest diumenge a la nit al 'Sopar de les Estrelles', o bé Joan Roca, xef d'El Celler de Can Roca, que aquest dies és a Austràlia però ha ofert un missatge enregistrat per donar la benvinguda a l'esdeveniment i als seus assistents.

En la inauguració, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha agraït el fet que s'hagi pensat en la ciutat per estrenar Gastropirineus i ha subratllat que és un lloc idoni per parlar dels productes de qualitat del Pirineu, tenint en compte que "la Seu és l’única ciutat d’Europa amb tres productes amb Denominació d’Origen Protegida”.

A l'acte inaugural també hi ha intervingut el director executiu de l'Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, que ha recordat que aquesta nova proposta és una de les accions més importants de l'any en què Catalunya està exercint de Regió Europea de la Gastronomia. Segons Torrent, això suposa una oportunitat per consolidar la imatge del país com "un dels territoris més excelsos per al turisme vinculat a la gastronomia.

De la seva part, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha destacat la gran implicació que han tingut les comarques de l'interior de Girona en la posada en marxa de Gastropirineus i ha expressat el desig que serveixi per refermar la bona imatge que té actualment la cuina d'aquesta zona. En la mateixa línia, el director territorial del Departament d'Empresa i Coneixement a Lleida, Oriol Miarnau, ha explicat que la gastronomia ja és des de fa temps un dels atractius més indiscutibles que esmenten els visitants potencials quan es refereixen al Pirineu, juntament amb les muntanyes, el paisatge o bé el romànic.

Teoria i pràctica

La jornada d'aquest dilluns ha inclòs una taula rodona amb els xefs amb estrella Michelin que poques hores abans havien ofert un sopar conjunt a l'Hotel El Castell de Ciutat: Fina Puigdevall (Les Cols, Olot), Jordi Juncà (Ca l'Enric, la Vall de Bianya), Francesc Rovira (Fonda Xesc, Gombrèn), Oriol Rovira (Els Casals, Sagàs) i Josep Xandri (L'Estany Clar, Berga). Tots ells han coincidit a dir que mantenir aquesta distinció no és el seu objectiu prioritari al llarg de l'any, sinó que és oferir bons plats i bon servei, però que sí que els ajuda a poder donar més relleu a la seva feina diària, especialment en aquells casos d'establiments ubicats en poblacions petites. En aquest sentit, els xefs amb estrella creuen que actualment estar ubicats en un entorn totalment rural ja no és un obstacle sinó que, ben al contrari, els dóna un valor afegit a l'hora de garantir l'aposta per productes de proximitat.

Entre d'altres sessions teòriques i pràctiques, el director del Campus de l'Alimentació de la UB, Josep Boatella, i el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, han posat l'accent en els avenços que s'està fent a Catalunya per millorar la formació en l'àmbit de la cuina, fins i tot amb titulacions superiors i apostes clares per la investigació de la relació entre alimentació i salut. En l'apartat de 'cuina en directe', el cuiner Pep Nogué ha elaborat un plat amb l'IGP Vedella dels Pirineus, mentre que restaurants del Ripollès han cuinat receptes amb cavall pirinenc català.

A la tarda, Pere Planagumà, del restaurant Les Cols (2 estrelles Michelin) i Núria Bonet, de Ca la Nuri de Bellver de Cerdanya, han fet una demostració de cuina d'aus. El catedràtic d'Antropologia Social de la UB, Jesús Contreras, ha repassat el paper del Pirineu dins del patrimoni culinari català. Finalment, el restaurant Arbeletxe de la Seu ha ofert una demostració de cuina amb formatge Cadí, acompanyat de Casa Prades (Alta Ribagorça), que han parlat de la Girella.

 

Enllaç: Galeria d'imatges

Mostrar formulari de contacte