Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / En marxa la campanya 'A la muntanya, deixa't guiar', que vol impulsar la contractació de guies professionals a l'Alt Pirineu i Aran

En marxa la campanya 'A la muntanya, deixa't guiar', que vol impulsar la contractació de guies professionals a l'Alt Pirineu i Aran

La iniciativa, promoguda per l’IDAPA, mostra el valor afegit que aporta aquest sector turístic als visitants, facilitant-los la descoberta del territori
18/06/2019 12:35

El director de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, Pere Porta, ha presentat aquest dimarts la campanya 'A la muntanya, deixa’t guiar', que vol impulsar la contractació de guies professionals al territori pirinenc. La publicació vol fer difusió del valor afegit que aporten els guiatges a la població que es decideix a descobrir el territori pirinenc a través del senderisme.

La campanya aporta 10 motius de pes pels quals val la pena contractar un guia. En aquest sentit, es destaca la diversió, ja que els guies ajuden a passar-ho bé; la comoditat, perquè no cal conèixer l’itinerari; la seguretat a l'hora d'afrontar situacions de risc a la muntanya; l'aprenentatge, tenint en compte que els guies transmeten coneixements, i la reflexió, ja que ajuden a copsar allò que veiem. També s'assenyala el fet que fer un recorregut guiat és un privilegi perquè es descobreixen detalls i llocs que passarien desapercebuts. Així mateix, se subratlla la informació que se n'obtè, pel fet que donen consells sobre què fer i visitar a la destinació, i aporten la seva passió pel territori, transmetent l'estima pel paisatge, la cultura i la població local. Altres avantatges en els que s'incideix és en l'ocupació, recordant que el guiatge crea llocs de treball en zones poc poblades, i en el fet que s'ofereixen preus ajustats, ja que els serveis no són cars i aporten valor afegit.

Vídeos i tríptics

Per tal de fer arribar aquests avantatges a la població interessada, el web de la campanya ofereix una sèrie de sis vídeos amb un tast de la diversitat d’activitats guiades que es poden viure arreu de l’Alt Pirineu i Aran (guiatges de muntanya, de fauna, de geologia, de cultura, etc.). Aquestes gravacions se sintetitzen en un vídeo de resum que permet veure guies en acció i escoltar testimonis de visitants de perfils diversos.

D’altra banda, s’ha editat un tríptic (en català, castellà i aranès) amb els 10 motius pels quals val la pena contractar un guiatge, informació sobre els tipus de guiatges i dades pràctiques. La publicació es distribuirà en punts d’informació turística.

Directori de guies professionals

Des del web de la campanya també es pot accedir a un directori de guies professionals de l’Alt Pirineu i Aran. Aquesta eina de consulta en línia, pionera al nostre país, permetrà als visitants conèixer l’oferta de guies en actiu i filtrar-la segons les comarques on exerceixen, els idiomes que parlen o les especialitzacions temàtiques (muntanya, natura, cultura, etc.). Es preveu que els propers mesos més guies s’afegeixin al directori, contribuint així a la promoció d’aquests professionals.

Taula de Camins de l'Alt Pirineu i Aran

Aquesta campanya és una iniciativa de l’IDAPA en el marc de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, que ha comptat amb la col·laboració de guies d’arreu dels Pirineus. La Taula és un grup de treball integrat per una quarantena d’agents públics i privats que actua com a òrgan consultiu i participatiu de l’IDAPA en l’àmbit dels camins i de les activitats respectuoses que els utilitzen.

La iniciativa s’ha presentat avui en el marc de la jornada L’ecosistema dels guies pirinencs: com enfortir la col·laboració entre els guies i la resta d’agents turístics, que ha tingut lloc a la Pobla de Segur, organitzada per l’IDAPA, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran i la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran.

  • Presentació de la campanya 'A la muntanya, deixa't guiar'
  • Tríptic de la campanya 'A la muntanya, deixa't guiar'

Mostrar formulari de contacte