En marxa la campanya 'També és cosa meva. Per un Alt Urgell lliure de violències masclistes i LGTBIfòbia'
La iniciativa de sensibilització fa una crida a la implicació i participació de tota la ciutadania. En el marc de les festes majors de diversos municipis s'instal·laran punts mòbils d'informació i atenció
Els dinou municipis alturgellencs han posat en marxa la campanya 'També és cosa meva. Per un Alt Urgell lliure de violències masclistes i LGTBIfòbia', a través de la qual es pretén conscienciar la ciutadania de la necessitat d'implicar-se en aquest tipus de situacions i contribuir així a la seva erradicació. Amb aquest objectiu, s'ha apostat, per primer cop, per instal·lar punts mòbils d'informació i atenció en algunes localitats de la comarca durant els dies en què celebrin la seva festa major. A més, s'han editat diferents materials de difusió on s'explica com actuar i on demanar ajuda davant de casos de violència masclista.
La campanya la promouen el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), el Servei d'Atenció Integral a Persones LGTBI (SAI), l'Oficina Jove de l'Alt Urgell (OJAU) i el Servei d'Intervenció Especialitzada en Violències Masclistes de l'Alt Pirineu i Aran (SIE), amb la col·laboració d'altres entitats i associacions. Es tracta d'una iniciativa finançada pel fons del Pacte d'estat contra la violència de gènere, que han rebut tots els ajuntaments.
A diferència del que s'havia fet durant els dos anys anteriors, quan s'insistia sobre la necessitat del "consentiment", a través del lema "No és no", aquest cop s'ha decidit posar el focus en les "complicitats" que poden ajudar a "erradicar" o "perpetuar" aquest tipus de violències, segons ha explicat la tècnica de l'Oficina Jove, Ester Fuster.
Per la seva banda, la tècnica del SIE, Sílvia Mota, ha dit que enguany es vol arribar a totes les activitats culturals, esportives i d'oci, ampliant així la mirada de campanyes anteriors, més dirigida a l'entorn de les discoteques o de festa major. A les localitats d'Alàs i Cerc, Montferrer i Castellbò, Coll de Nargó, Oliana, Organyà i la Seu d'Urgell, incloent-hi també el nucli de Castellciutat, es posaran punts mòbils informatius i d'atenció, tal com ha comentat la tècnica del SIAD i el SAI, Sílvia Trigueros.
Reflexió per no traspassar 'línies vermelles'
Els promotors de la campanya insisteixen en la necessitat de "reflexionar i revisar des de quina mirada i predisposició interactuem, i com considerem la igualtat real en les relacions i els drets de les persones". La proposta insta a respectar "de manera radical" els desitjos dels altres i no traspassar "línies vermelles". I afegeixen: "Cal deixar de 'naturalitzar' i 'normalitzar' comportaments i maneres de fer que són més aviat mostres i senyals d'imposicions i opressions a les dones i persones LGTBI, justificades per creences masclistes".
El conseller comarcal de Joventut en funcions, Ricard Pérez, ha subratllat que, davant d'un cas de violència masclista o LGTBIfòbia, cal implicar-se i no "fer un pas al costat o girar la cara". A més, ha recordat que la campanya es difondrà entre les diverses associacions i entitats de l'Alt Urgell, algunes de les quals ja han aportat el seu assessorament.
Dades sobre violència masclista
La Fundamental Rights Agency (entitat de recerca i estadística que treballa per a l'Organització Mundial de la Salut) posava de manifest el 2014 que els 53% de les dones més grans de 18 anys evitava llocs o situacions per por a atacs físics o sexuals. La mateixa entitat assegurava el 2016 que el 22% de les dones a Espanya havien estat víctimes de violència física i sexual a partir dels 15 anys.