Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Encartellada d'Endavant Alt Urgell per "assenyalar els bancs" després de la marxa enrere del TS sobre l'impost d'hipoteques

Encartellada d'Endavant Alt Urgell per "assenyalar els bancs" després de la marxa enrere del TS sobre l'impost d'hipoteques

L'organització conclou que la polèmica revisió judicial "evidencia els privilegis del sistema bancari espanyol", al qual qualifica de "lladres de la sobirania". El tribunal ha rectificat la sentència que obligava el sector financer a pagar els actes jurídics documentats

Encartellada per denunciar la rectificació del TS sobre l'impost d'hipoteques (Foto: Endavant Alt Urgell)
Encartellada per denunciar la rectificació del TS sobre l'impost d'hipoteques (Foto: Endavant Alt Urgell)
07/11/2018 11:30

Endavant Alt Urgell ha dut a terme aquest dimarts una encartellada a diverses sucursals d'entitats financeres a la Seu d'Urgell per "assenyalar-los" com a responsables de la polèmica revisió de la sentència del Tribunal Suprem espanyol sobre l'impost de les hipoteques. L'organització anticapitalista ha enganxat a les façanes dels bancs cartells amb el lema “Roben al poble per repartir-s'ho entre els rics”, alhora que els ha acusat d'actuar com a "lladres de la sobirania".

L'acció s'ha dut a terme a les oficines de La Caixa, Ibercaja, BBVA, Bankia, Santander, Banc Sabadell i Banc Popular, entre d'altres, per "denunciar l'enriquiment que fan a través d'un dret bàsic com és l'habitatge". Endavant subratlla que s'ha fet com a resposta a la decisió emesa aquest dimarts mateix pel TS respecte qui ha de pagar els impostos de les hipoteques, coneguts com els costos dels actes jurídics documentats (AJD). La formació recorda, en un comunicat, "que l’únic interessat a inscriure l’operació i elevar-la a escriptura pública -per poder recuperar els diners en cas d’impagament- és l’entitat que fa el préstec" i que "ras i curt, es tracta d’un impost que imposa i beneficia el prestador, és a dir, el banc".

El 18 d'octubre passat, el TS va fallar a favor dels consumidors i sentenciava que són les entitats bancàries, i no els clients, les que han de pagar els impostos de les hipoteques. Tanmateix, al cap de poques hores, en una decisió inèdita, el mateix tribunal va fer marxa enrere i va deixar la sentència en suspens. Endavant conclou que "la reacció de qui governa i mana realment a l'Estat espanyol, l'IBEX-35, no es va fer esperar, amb una jornada negra per al sector bancari espanyol", i que "la picada de crostó va ser immediata: l'endemà, el TS es feia enrere, amb arguments d'allò més febles". I hi afegeix que, finalment, aquest dimarts l'òrgan judicial espanyol "s'ha carregat la doctrina marcada feia només tres setmanes".

"Privilegis del sistema bancari"

Segons Endavant, "amb aquesta decisió judicial s'han evidenciat, un cop més, els privilegis del sistema bancari espanyol" i es confirma "que la mateixa justícia és un element de la classe dominant", especialment "en una qüestió tan central com el dret bàsic d'accés a l'habitatge, cada cop més vulnerat arreu dels Països Catalans". Per això, l'organització de l'esquerra independentista fa una crida a "denunciar el poder dels bancs, que roben i subjuguen la nostra sobirania, i fer visible una justícia parcial i classista". L'entitat denuncia que el sector bancari "fa negoci sobre el dret a l'habitatge, on la classe treballadora i les classes populars només hi podem perdre".

A banda de la Seu, l'acció també s'ha fet a Palma, Girona, Sant Feliu de Llobregat, Lleida, el Vendrell i els barris barcelonins de Gràcia i Sants.

Mostrar formulari de contacte