Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Endesa, condemnada per l'incendi que va arrasar Baix Pallars el març de 2012

Endesa, condemnada per l'incendi que va arrasar Baix Pallars el març de 2012

La companyia elèctrica haurà de pagar mig milió d'euros perquè una torre en mal estat va original el sinistre

09/04/2015 17:53

El jutjat de Tremp ha condemnat la companyia Endesa a pagar 499.200 euros com a responsable de l'incendi del Baix Pallars (Pallars Sobirà) que va cremar 337 hectàrees, algunes del Parc Natural de l'Alt Pirineu, l'hivern de 2012.

El jutge considera que l'incendi es va originar pel mal estat de manteniment d'una torre elèctrica i per aquest motiu ha quedat descartada la versió de l'empresa que sostenia que el foc va ser intencionat. Els demandants sol·licitaven 600.000 euros a l'empresa. El foc va provocar importants desperfectes en granges de bestiar i coberts agrícoles, sobretot a Peramola.

El judici per l'incendi de Baix Pallars va tenir lloc el passat 25 de febrer als jutjats de la capital del Pallars Jussà. Vuit veïns del municipi i l'Ajuntament van portar a la companyia Endesa a judici al considerar que el foc declarat el 8 de març de 2012 va ser originat per una negligència. Per la seva part, Endesa va sostenir que es va tractar d'un foc intencionat, versió que no ha estat acceptada pel jutge.

En aquest sentit, la sentència destaca que l'incendi es va originar perquè la línia elèctrica que transcórrer per fora dels túnels del congost de Collegats no estava en les ''condicions adequades de manteniment''. Així mateix, posa de manifest el fort vent que bufava aquell dia i l'orografia del terreny que van derivar en què un cable de la línia es deixés anar i aleshores soltés partícules incandescents que van provocar el foc. Així, la justícia creu que la companyia no va prendre les mesures adequades en vista al vent i la sequera existents per aquelles dates.

Del total de la indemnització que haurà de pagar Endesa, la més beneficiada serà l'Era Martell, que rebrà 444.262 euros pels danys soferts pel foc al nucli de Peramea i en una granja de la seva propietat. Així mateix, l'Ajuntament de Baix Pallars serà indemnitzat amb 6.421 euros pels danys soferts a la tanca de protecció de la carretera que uneix Gerri de la Sal amb Peramea així com diversos senyals de circulació. Uns altres vuit afectats seran indemnitzats amb quantitats que van dels 4.400 euros als 59 euros.

Mostrar formulari de contacte