Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Endesa i l'Ajuntament de Tremp inauguren l'espai patrimonial de la Central Hidroelèctrica de Talarn

Endesa i l'Ajuntament de Tremp inauguren l'espai patrimonial de la Central Hidroelèctrica de Talarn

Permet veure la sala de màquines en funcionament a través d’unes grans vidrieres
Dues persones visitant l'exposició 'El Pallars il·lumina Catalunya' (Foto: ACN)
09/09/2016 20:43

Endesa i l'Ajuntament de Tremp han inaugurat aquest divendres l'Espai Patrimonial de la central hidroelèctrica de Talarn, al Pallars Jussà. Es tracta d'una sala d'exposicions permanent que s'ha situat a l'antic taller elèctric de l'equipament i que serà gestionada pel consistori. Aquesta zona adaptada dins la central que Endesa té a Talarn permet veure l'exposició permanent 'El Pallars il·lumina Catalunya', que explica de manera divulgativa el paper d'aquestes instal·lacions en la industrialització de Catalunya i en la transformació econòmica, social i paisatgística del territori.

Com a complement, s'ha habilitat una petita sala a l'exterior de la central des de la qual, a través d'unes grans vidrieres, es poden contemplar els alternadors i les turbines en funcionament sense la necessitat de transitar per la sala de màquines i, per tant, sense interferir en el treball de l'empresa.

L'acte l'han presidit la directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa; l'alcalde de Tremp, Joan Ubach, i l'alcaldessa de Talarn, Inés Moré, que han estat acompanyats per altres autoritats locals. Durant la seva intervenció, Moré ha demanat a la directora general d'Endesa que els visitants d'aquest espai també puguin veure la passarel·la de la central. Una petició que Buesa ha dit que els tècnics hauran d'estudiar. Per la seva banda, l'alcalde de Tremp ha destacat la importància d'aquest espai expositiu tant per a escolars com per amants del patrimoni industrial.

Fons històric

Una turbina Pelton de dimensions petites, un regulador hidràulic, un transformador, un comptador portàtil, fusibles, una taula de despatx i una màquina d'escriure antigues, són alguns dels elements del Fons Històric d'Endesa que mostra l'exposició. A més, a la mostra hi destaca el quadre de comandaments original de la central.

L'exposició permanent explica com Endesa i les seves predecessores van aconseguir desenvolupar la producció hidroelèctrica a principi del segle XX aprofitant la força dels rius i garantint, d'aquesta manera, la prosperitat industrial a Catalunya. I com, gràcies a això, Barcelona va passar a ser una ciutat il·luminada i Catalunya es va convertir en una de les principals zones industrialitzades d'Europa.

D'altra banda, l'exposició també dóna importància a l'aportació humana, sense la qual no hauria estat possible tirar endavant el projecte, tant de treballadors de peu com de persones emprenedores com Emili Riu, Carles Montañés o Federick Stark Pearson, que van construir les tres primeres centrals hidroelèctriques al Pirineu.

Itinerari turístic i cultural

La creació de l'Espai Patrimonial respon a la voluntat de crear un itinerari turístic i cultural al Pallars Jussà entorn el món de les centrals hidroelèctriques i la història que les envolta. De l'11 de setembre fins al 17 de juny de 2017, la central es pot visitar els dissabtes a les 10 i a 11.30 hores i també es poden concertar visites els dijous i divendres. Les visites són guiades i tancades en grups d'un màxim de 25 persones.

Mostrar formulari de contacte