Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Endesa se suma a un projecte de Paisatges Vius per a la conservació del gall fer al Pirineu català

Endesa se suma a un projecte de Paisatges Vius per a la conservació del gall fer al Pirineu català

La companyia ha senyalitzat amb un dron un tram de 1.600 metres d'una línia de mitja tensió a Rialp. S'ha col·locat elements catadiòptrics per evitar col·lisions de les aus
Un dron instal·lant un dels elements catadiòptrics sobre la línia, al municipi de Rialp, al Pallars Sobirà (Foto: Endesa)
29/09/2022 19:25

La companyia Endesa ha signat un acord de col·laboració amb l'entitat Paisatges Vius per a la conservació del gall fer al Pirineu català. Una de les accions que ja s'han portat a terme és la senyalització d'un tram de 1.600 metres d'una línia de mitjana tensió, al terme municipal de Rialp, per a fer-la més visible i reduir el risc d'una possible col·lisió de les aus.

Totes les accions previstes per als propers tres anys s'inscriuen en cinc línies d'acció: la reducció del risc de col·lisió amb línies elèctriques, la millora de l'hàbitat, la reducció de les molèsties humanes, el seguiment i la sensibilització a la població. La intervenció es duu a terme de manera coordinada i amb la col·laboració del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, a través del Parc Natural de l'Alt Pirineu i del Servei de Fauna i Flora.

La senyalització de la línia a Rialp s'ha fet amb 100 clauers giratoris i reflectants. Els dispositius s'han instal·lat cada 6 o 7 metres de cablejat. Es tracta d'elements catadiòptrics, que tècnics de l'entitat Paisatges Vius han col·locat mitjançant un dron. 

Abans de finalitzar aquest any es preveu protegir un altre tram de línia, en aquesta ocasió, a la Val d'Aran. També es vol senyalitzar fins a 3 quilòmetres de tanques per al bestiar i col·locar 5 portes per a la regulació de visites en zones sensibles per a l'espècie. Així mateix, està previst el tancament de l'accés en punts sensibles per a l'espècie i instal·lar cinc cartells informatius en rutes de senderisme per a sensibilitzar i conscienciar els visitants de la importància de la preservació i cura d’aquesta au.

Projecte PeriFer

El gall fer (Tetrao urogallus aquitanicus) és una espècie en regressió a tot Europa. Tant a l'estat espanyol com a Catalunya es considera en perill d'extinció a causa del gran descens que ha patit la seva població en els darrers 20 anys. Es tracta d'una au de gran envergadura, amb unes dimensions i pes superiors a un gall domèstic. El seu aspecte físic depèn del sexe. Així, la femella és de colors més apagats, amb tons marrons i taques més fosques pel cos, combinades amb un ventre on s'hi intercala el blanc, i tons taronges al coll i la cua. El mascle té el plomatge de color negre intens per tot el cos amb reflexos metal·litzats de color blau. El coll és d'un característic color blau, en contrast amb les ales marronoses i les petites taques blanques a la cua. Destaca també una cresta vermella sobre els ulls, que podria semblar una gran cella pintada.

El seu hàbitat són les zones boscoses i, de fet, una de les diverses causes del seu estat de conservació està relacionades amb la gestió del seu hàbitat. Hi han contribuït també les molèsties humanes, com l'increment de les activitats lúdiques i esportives a la muntanya; l'augment de predadors mitjans (com les martes), juntament amb l'absència de grans depredadors, com el llop o el linx. També l'afecta l'increment de les poblacions de grans herbívors salvatges (sobretot cérvols i daines), fet que provoca la desaparició del sotabosc i l'empobriment dels arbustos, la gestió forestal i les col·lisions amb diferents tipus d'infraestructura humanes, tenint en compte que són poc visibles per a la fauna salvatge.

En aquest context, Paisatges Vius du a terme el projecte PeriFer, una iniciativa per a la conservació de l'espècie a través de la millora del seu hàbitat, la reducció de les amenaces, la regulació del ús públic i la sensibilització dels usuaris.

Mostrar formulari de contacte