Engega una nova proposta cultural a la Seu d'Urgell: 'Radiografies. Nits d'entrevistes íntimes a l'Arxiu'
Joan Obiols conversa aquest divendres, 30 de setembre, a les 23.00 hores, amb el músic Joan Ribolleda 'Truki' L'entrevista, oberta al públic, s'emetrà posteriorment per RàdioSeu i es conservarà a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell
L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell i RàdioSeu organitzen a partir d'aquest divendres, 30 de setembre, un programa radiofònic mensual dirigit per Joan Obiols que portarà per títol “Radiografies. Nits d’entrevistes íntimes a l’Arxiu”. L'enregistrament d'aquest programa es farà cada últim divendres de mes a les onze de la nit a les instal.lacions de l'Arxiu Comarcal (carrer de Sant Ermengol, 71, de la Seu d'Urgell). Les xerrades seran obertes al públic.
El primer dels convidats serà el músic Joan Ribolleda 'Truki', molt conegut a la Seu i comarca. Joan Obiols ja avança que les entrevistes seran "més aviat una conversa càlida i humana, allunyada de qualsevol tipus d'agressivitat, per conèixer millor a persones 'úniques' i amb moltes coses a explicar".
Fins al mes de juny, Joan Obiols conversarà amb un total de deu personatges de la Seu i comarca. La voluntat de la iniciativa és construir un arxiu de memòria oral "amb un punt de vista molt humà". Julio Quílez, director de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, recorda la importància de l'enregistrament i també la gravació en vídeo de les entrevistes, "per copsar la veu, els gestos i la comunicació no verbal i afegir valor al contingut".
El programa 'Radiografies' s'emetrà a RàdioSeu cada primer dimecres de mes a les 12.15 hores i cada segon dijous de mes a la tarda, a partir de les 19.15 hores. La sintonia del programa l'ha composat el músic urgellenc Arnau Obiols.
La conversa, clau del programa
En paraules de Joan Obiols, “conversar és humanitzar profundament les relacions entre les persones". Així mateix, Obiols destaca que "parlar sense pressa, sense l’assetjament de la dictadura del temps, és plantar cara als excessos d’un món que traspassa permanentment els límits de l’equilibri".
L'escriptor alturgellenc confessa que "conversar en un entorn -l'arxiu- que guarda la memòria i obre les portes al present serà un plaer". A més, afegeix que "parlar al davant d’un micròfon que simbolitza la tendresa d’un mitjà com la ràdio serà saber-nos acompanyats".
En les seves reflexions, Joan Obiols indica que és un privilegi "conversar amb persones que per les seves característiques essencialment humanes -i, de vegades, úniques- ajuden amb la seva presència a completar, a configurar i a definir una comunitat".
El director de Radiografies puntualitza que amb el programa "no es vol obtenir una simple placa fotogràfica dels nostres personatges, sinó saber com s’han entrellaçat i com s’entrellacen les vivències -les llàgrimes i les rialles- d’una vida, d’un interior sensible a l’acció dels nostres raigs, de les nostres preguntes”.
En definitiva, el programa conduït per Obiols intentarà "entrar amb suavitat, sense provocar ferides innecessàries -molt freqüents, d’altra banda, en aquest món de sorolls buits- fins al fons de l’ànima dels convidats".
L’Arxiu Comarcal, com a institució de la memòria, custodiarà els enregistraments que passaran a formar part del bagatge social i cultural del nostre temps.