Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Enllestides cinquanta falles per a la baixada d'Alàs

Enllestides cinquanta falles per a la baixada d'Alàs

A causa de les mesures de prevenció sanitària, l’acte només podrà acollir el públic local. La recuperació de la tradició es farà dimecres 23 de juny a les 10 de la nit
Construcció de les falles per a la baixada d'Alàs (Foto d'arxiu)
17/06/2021 19:35

L'anunciada baixada de les falles d'Alàs, que es durà a terme el pròxim dimecres, 23 de juny, a les 10 de la nit, ja té gairebé a punt tots el preparatius per a la seva celebració.

Dels passos en l'organització de l'esdeveniment, l’elaboració de les falles és el que ha comptat amb una major participació de veïns del municipi, que s’han implicat plenament en els tallers organitzats amb aquesta finalitat. Durant gairebé dos mesos, els dissabtes a la tarda d’Alàs s'han dedicat a la construcció de les falles, amb la col·laboració de voluntaris de totes les edats.

Els promotors destaquen que el disseny i la construcció de les falles ha estat un aprenentatge "il·lusionant" per part de totes les persones que hi han pres part. Prèviament, hi ha hagut una tasca de consulta i d’assessorament amb altres organitzacions fallaires del Pirineu i amb la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la Universitat de Lleida (UdL). Finalment, per la pròpia experiència d’alguns dels futurs fallaires del poble -un d’ells antic fallaire a la Vall de Boí- s’ha optat per un model de falla ribagorçà, amb un mànec d’avellaner d’uns dos metres de llarg i una tulipa de fusta de pi a l’extrem que conté la teia.

El material ha estat recollit durant els darrers mesos per tot el municipi d’Alàs i Cerc. En aquesta tasca s’ha comptat amb la col·laboració del Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb l’ajut dels seus guardes en la localització i la preparació del material per cremar.

200 espectadors

L’Ajuntament d’Alàs i Cerc ha posat a disposició dels fallaires els baixos del Centre Cívic d’Alàs. Així mateix, el consistori alturgellenc s’ha encarregat de sol·licitar els permisos i fer tots els preparatius per acollir els 200 espectadors, tots ells veïns d’Alàs, que s'ubicaran a la plaça on finalitzarà la baixada.

Cal destacar la col·laboració d’una trentena de voluntaris d’Alàs i d’altres poblacions de la rodalia en les diverses tasques relacionades amb la seguretat i en l’acollida i l’acomodació del públic, en un context en què encara són vigents les restriccions a causa de la pandèmia de la COVID-19.

Observació des de la rodalia

Cal recordar que enguany l’arribada de les falles serà un espectacle reservat per als veïns d’Alàs, però la mateixa naturalesa de l’activitat permetrà contemplar l'esdeveniment des de les rodalies de la Seu d'Urgell.

La comissió organitzadora i els fallaires demanen que per poder garantir un esdeveniment reexit que es pugui repetir els anys vinents amb normalitat, "la població interessada prengui paciència i respecti les restriccions d'accés que, en qualsevol cas, no impediran veure la baixada des d'altres perspectives".