Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Entitats ecologistes demanen auxiliar l'os Nere

Entitats ecologistes demanen auxiliar l'os Nere

El plantígrad ha estat vist darrerament amb problemes per caminar. Sis associacions de defensa de la natura creuen que tindrà problemes "seriosos" per alimentar-se

L'os Nere, el més vell del Pirineu (Foto: Conselh Generau d'Aran)
L'os Nere, el més vell del Pirineu (Foto: Conselh Generau d'Aran)
28/04/2022 19:10

Sis entitats ecologistes veuen indispensable auxiliar l'os Nere, que ha estat vist darrerament amb problemes per caminar, segons va comunicar el Conselh Generau d'Aran. Les associacions creuen que el plantígrad tindrà "problemes seriosos per alimentar-se" i demanen que es prepari un dispositiu, format per equips de les dues vessants del Pirineu, per "anestesiar-lo, fer un diagnòstic del seu estat de salut i prendre les mesures oportunes", ja sigui per curar-lo in situ o traslladar-lo de forma provisional a unes instal·lacions adequades sense contacte amb l'ésser humà per després poder-lo tornar a la muntanya.

El Conselh Generau d'Aran va informar el passat dia 25 d'abril que el darrer albirament de l'os Nere, amb dificultats locomotrius, motivava l'inici d'un seguiment del seu estat de salut. L'os es va veure que caminava amb dificultats dijous passat, 21 d'abril. En aquest sentit, els tècnics assenyalen que la causa més probable dels problemes de mobilitat seria l'avançada edat de l'animal. Nere té 25 anys, per la qual cosa es considera l'os més vell del Pirineu.

Les entitats signants (Ipcena, Fapas, F.I.E.P, Fons d'intervention Eco Pastoral Groupe Ours Pyerenees, Trenca i Ecologistes de Catalunya) es pregunten com les administracions competents estan segures que l'os que han vist amb problemes de mobilitat és Nere i perquè ho relacionen únicament amb la vellesa del plantígrad. Pels ecologistes, la discapacitat motriu pot ser deguda també a una ferida a la pota causada per una caiguda, pedres, una baralla o un tir, entre altres. També recorden que va ser a la Val d'Aran on va morir l'os Cachou enverinat i que al principi es va dir que va ser víctima d'una baralla amb un altre os i una caiguda en un fort pendent.

El Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat i el Departament de Territori, Paisatge i Medi Ambient del Conselh Generau, van mobilitzar importants mitjans per capturar l'os Goiat diverses vegades, així com a Cachou. "Aquesta vegada es tracta d'auxiliar Nere, rellevant patrimoni genètic no aparentat a altres ossos del Pirineu", sentencien els ecologistes. Els signants destaquen que el problema és que tant a França com a Espanya "no es disposa avui en dia d'un veritable Protocol internacional d'auxili a ossos amb dificultats", tal com ho reclamen les ONG de protecció de la natura. "Tot i tenir un cens de 70 ossos només es tenen instal·lacions adequades per tenir un cadell d'os sense contacte amb l'ésser humà per evitar la seva impregnació", han sentenciat.

 

Mostrar formulari de contacte