Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Entitats i partits independentistes demanen la retirada del títol de fill adoptiu de Tremp al general Maldonado

Entitats i partits independentistes demanen la retirada del títol de fill adoptiu de Tremp al general Maldonado

El militar, ja retirat, va signar un manifest de suport a la figura del dictador Franco i la seva obra

Tremp (Foto: Ajuntament de Tremp)
Tremp (Foto: Ajuntament de Tremp)
16/08/2018 00:30

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i els partits independentistes (PDeCAT, ERC i CUP) han registrat una petició a l'Ajuntament de Tremp en la qual demanen la retirada del títol de fill adoptiu de la localitat al general Emilio Fernández Maldonado. El militar va ser un dels gairebé 200 alts càrrecs de l'Exèrcit, ja retirats, que va signar el manifest 'Declaración de respeto y desagravio al general Francisco Franco Bahamonde, soldado de España', en què s'elogia la figura política i militar del dictador.

Els signats de la sol·licitud lamenten que Maldonado ''assumeixi i subscrigui el document" i defensen que "és incompatible ostentar un títol que tenen persones que han d'actuar com a model per a la ciutadania de Tremp" quan es manifesten "opinions completament oposades a l'esperit democràtic que ha de regir la vida política i social''.

Els signants rebutgen el manifest així com ''qualsevol tipus d'apologia a un règim totalitari'', ja sigui de la figura del dictador o de la tasca feta per ell, per ser ''intrínsecament contrària als principis democràtics''.

L'Ajuntament de Tremp va acordar, en el plenari del 3 d'octubre de l'any 2012, per unanimitat, concedir el títol de fill adoptiu de la ciutat a Emilio F. Maldonado. Aquest acord es va produir arran d'una petició del Casal Cultural de Tremp, a la qual es van sumar gran nombre d'entitats, institucions i particulars. El 26 d'octubre del mateix any es feia el nomenament. Ara, gairebé 6 anys després són les entitats Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana i els partits independentistes els que en demanen la retirada.

Maldonado va arribar a Tremp fa uns 40 anys. Malgrat que la seva feina a l'Exèrcit l'ha obligat a viatjar i canviar de destí tot sovint, ell va escollir Tremp per establir la seva residència.

Mostrar formulari de contacte