Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Entra en funcionament el nou sistema de gestió de la deixalleria de Vielha amb l'objectiu de reduir els residus

Entra en funcionament el nou sistema de gestió de la deixalleria de Vielha amb l'objectiu de reduir els residus

Els particulars podran portar mensualment de forma gratuïta fins a 250 quilos de fusta o voluminosos i 500 de residus vegetals o deixalles
Contenidors de la nova deixalleria de Vielha (Foto: ACN)
05/06/2018 08:35

Un cop enllestida la primera fase de la deixalleria de Vielha, ara s'ha posat en funcionament el nou sistema de gestió de la instal·lació i es cobrarà als industrials i als particulars que superin els 500 quilos de deixalles. Amb aquesta normativa es vol reduir els residus que es generen i els costos de prop de 165.000 euros que el Conselh Generau d'Aran ha de destinar anualment per al servei.

El Govern aranès confia a reduir aquesta xifra en un 50%. Si un particular, durant un mes, no ha superat la quantitat de deixalles estipulada, no se li cobrarà, però si supera aquesta xifra, se li aplicaran les taxes establertes. La nova deixalleria s'ha construït al mateix indret que l'anterior, que es va veure afectada per els aiguats de l'any 2013 a la Val d'Aran.

A partir d'ara, les persones que portin deixalles a la instal·lació de Vielha primer hauran de passar per oficines on se les s'identificarà i se'ls pesarà la càrrega. Posteriorment, serà el mateix usuari acompanyat si és necessari d'un operari, qui dipositarà els residus en funció de la seva tipologia als diferents contenidors destinats a cadascuna de les classes de residus admesos a la planta, o bé al cobert específic per a residus especials.

Taxes per a industrials

El síndic d'Aran, Carles Barrera, ha explicat a l'ACN que a Bossòst hi ha un abocador de runes on han d'anar els industrials, però aquells que per estalviar-se el trajecte porten les deixalles a Vielha se'ls aplicarà la taxa corresponent al pes del producte que hi porten. Barrera ha afegit que entre un 60 i 70% dels residus que van a parar a la deixalleria de Vielha són produïts per industrials i per aquest motiu, creu que el cost l'han d'afrontar ells i no els pressupostos del Govern aranès.

Nova instal·lació

La nova deixalleria disposa d'un espai pavimentat on hi ha una plataforma a una alçada superior amb molls de descàrrega, per facilitar l'accés dels usuaris als contenidors. També disposa d'un espai cobert per l'emmagatzematge dels residus especials.

La zona de contenidors en molls de descàrrega compta amb contenidors específics per a reciclatge de materials procedents de recollida selectiva de fusta, de vidre, de tèxtils, de ferralla, de plàstics i de residus voluminosos com fusta o mobles. La nova deixalleria disposa d'una zona coberta de residus especials, com són residus tòxics i perillosos per a la salut de les persones i el medi.

Aquesta deixalleria és "de fàcil accés i amb la capacitat necessària per satisfer la demanda dels usuaris", ha dit el síndic d'Aran, Carles Barrera. La intenció és que sigui un espai dedicat a la recollida ordenada i classificada dels residus urbans: ordinaris, voluminosos, verds o especials. A la vegada servirà per donar sortida als residus que no tenen un circuit de reciclatge específic a l'abast dels ciutadans.

Mostrar formulari de contacte