Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Entra en vigor l’obligatoció de certificat COVID per accedir a bars, restaurants i cafeteries d'Andorra

Entra en vigor l’obligatoció de certificat COVID per accedir a bars, restaurants i cafeteries d'Andorra

El personal pot acceptar certificats en format paper o digital. Per entrar-hi, els no vacunats necessiten una PCR negativa de fins a 72 hores abans o bé un test d'antígens fet 12 hores abans

Certificat COVID
Certificat COVID
26/11/2021 23:25

El Govern d'Andorra ha recordat aquest divendres en nota de premsa que des d’aquest divendres 26 de novembre el control d’accés amb certificat COVID és obligatori per accedir als bars, restaurants i cafeteries per a les persones de més de 16 anys.

Tal com marca el Decret 379/2021, el certificat COVID acredita que es compleix una de les condicions següents: estar vacunat contra la COVID-19 i que hagin transcorregut catorze dies des de l’administració de la darrera dosi de la pauta completa (2 dosis); haver passat la malaltia i estar vacunat contra la COVID-19 amb una dosi de la vacuna i que hagin transcorregut catorze dies; haver passat la malaltia en un termini inferior a sis mesos; disposar d’una prova diagnòstica PCR o TMA negativa de la infecció per SARS-CoV-2 efectuada en les 72 hores prèvies i disposar d’un test ràpid d’antigen efectuat en les 12 hores prèvies.

Per al control d’accés, el personal pot acceptar certificats en format paper o digital. Els certificats emesos a Andorra inclouen un codi QR i es poden descarregar en format digital a través de l’aplicació Andorra Salut, o bé es poden demanar en format paper als centres d’atenció primària. En cas de realitzar-se una prova diagnòstica de la infecció (TMA, PCR o test d’antigen) en un laboratori privat o una farmàcia, el certificat acreditatiu del resultat també es considerarà vàlid.

Per fer la lectura dels codis QR, el Govern ha habilitat una eina informàtica que es pot obtenir a través de www.validaqr.ad. Aquesta eina no conserva còpia dels certificats ni les dades personals dels usuaris.

En els establiments de restauració, bars i restaurants, el nombre màxim de persones que es poden agrupar per taula en espais interiors és de 10, llevat que es tracti d’un nucli convivent superior. Tanmateix, aquesta xifra es pot superar en àpats de caràcter institucional o si la distància entre taules és de 2 metres i els assistents disposen d’un resultat negatiu en un test d’antigen. Aquesta prova es pot fer in situ en forma d’autotest o en establiments sanitaris autoritzats en un termini màxim de 12 hores prèvies.

A banda dels establiments de restauració, bars i cafeteries, el certificat COVID ja és obligatori per accedir als equipaments d’oci nocturn, els centres sociosanitaris i de dia i les cases pairals, als esdeveniments exteriors de més de 1.000 persones i en interiors de més de 100 persones.

En el cas de l’oci nocturn, a més del certificat COVID els assistents han de disposar d’un resultat negatiu en un test d’antigen: la prova es pot fer in situ en forma d’autotest o en establiments sanitaris autoritzats en un termini màxim de 12 hores prèvies.

A partir del dilluns 29 de novembre, també s’haurà de presentar obligatòriament per accedir als centres termals i balnearis, a les instal·lacions culturals i esportives –inclosos els museus, les biblioteques, els cinemes i els gimnasos–, les perruqueries i centres d’estètica, els hotels i allotjaments turístics i les sales de jocs recreatius i d’atzar.

Mostrar formulari de contacte