Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / ERC decideix mantenir-se a l'oposició i CiU governarà en minoria a l'Ajuntament de la Seu

ERC decideix mantenir-se a l'oposició i CiU governarà en minoria a l'Ajuntament de la Seu

La formació republicana descarta qualsevol pacte de govern i s'abstindrà en el ple de constitució del consistori. CiU es mostra satisfeta que governi la llista més votada i Compromís lamenta que no es tiri endavant un acord d'esquerres

ERC - Francesc Viaplana i Berta Vidal
ERC - Francesc Viaplana i Berta Vidal
08/06/2015 13:25

ERC La Seu ha fet pública aquest dilluns la decisió, avalada pels militants i la candidatura, de mantenir-se a l’oposició del consistori de la Seu d’Urgell i abstenir-se en la votació del ple de constitució. Aquest posicionament implica que la força més votada en les darreres eleccions, CiU, podrà governar en minoria durant els pròxims quatre anys.

El cap d'ERC, Francesc Viaplana, ha justificat l'opció de no signar cap acord de govern, malgrat les converses mantingudes amb tots els grups, perquè creu que cal "distanciar-se de les polítiques de CiU dels darres anys, que el 66 per cent dels urgellencs no han sufragat". Així mateix, explica que l'aliança amb Compromís no s'ha vist viable "perquè no és la formació política que ha obtingut més vots" i perquè no comparteixen amb Esquerra qüestions com ara el sobiranisme.

Els republicans, que compten amb 3 regidors enfront dels 7 de CiU i els 6 de Compromís, defensen que pactar amb uns o amb els altres, malgrat les propostes de govern rebudes, hauria significat "perdre la llibertat de vot en un moment transcendental per a la ciutat". Viaplana remarca: "No ocuparem una cadira al govern, no per falta de ganes ni perquè no ens sentim capaços, sinó perquè des de l'oposició tindrem les mans lliures per aconseguir una Seu millor sense renunciar a res".

En un comunicat, ERC recorda que amb la composició del ple "totes les decisions les haurà d'avalar la majoria i nosaltres donarem suport al govern en tot allò que creiem que és positiu, però exercirem una gran força amb la resta de l'oposició quan creiem que s'equivoca". Viaplana ha expressat el convenciment que una bona opció hauria estat un govern de concentració, "però no ha estat possible".

CiU obre la porta a un pacte de govern estable

Després de fer-se pública la decisió d'ERC, l'alcaldable Albert Batalla (CiU) s'ha mostrat satisfet per l'anunci, que arriba "després de llargues converses". Batalla agraeix que sigui la llista més votada la que ostentarà l'alcaldia, tot i que en minoria "com ja va passar l'anterior legislatura".

CiU expressa la voluntat de continuar treballant amb la resta de grups "amb empenta però humilitat" per tirar endavant la ciutat. Batalla també ha deixat oberta la porta a la formació republicana perquè pugui incorporar-se al govern municipal en qualsevol moment, tenint en compte que seria molt millor que la Seu tingués "un govern fort".

Compromís lamenta la pròrroga a Batalla

Per la seva banda, Compromís per la Seu lamenta "que ERC faciliti una pròrroga a CiU, amb Albert Batalla i Jesús Fierro al capdavant", i opti "per més del mateix a l'Ajuntament urgellenc". En aquest sentit, Òscar Ordeig apunta que "interpretant un sentiment de canvi" Compromís havia ofert a ERC i la CUP un pacte d'esquerres "per regenerar la política municipal i reactivar la Seu". En les negociacions, hi afegeix Ordeig, es va oferir a la formació republicana compartir l'alcaldia i fer una distribució de responsabilitats equitativa, "garantint l'estabilitat necessària per treure la ciutat del pou en què es troba".

Compromís assenyala que "la Seu no es mereix un govern minoritari que la continuarà abocant a la regressió, l'atur i la pèrdua de qualitat urbana" i que es continuarà treballant "per construir una alternativa progressista i de canvi".

Mostrar formulari de contacte