Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / ERC defensa l'actual desplegament d'organismes i departaments a l'Alt Pirineu i Aran

ERC defensa l'actual desplegament d'organismes i departaments a l'Alt Pirineu i Aran

Jordi Ausàs afirma que CiU no pot recriminar aquesta qüestió perquè han tingut durant molts anys una actitud manifestament hostil al reconeixement del territori pirinenc
Ausàs - Bargalló
20/12/2007 19:31

El diputat del grup parlamentari d'Esquerra al Parlament de Catalunya, Jordi Ausàs, ha lamentat la intervenció del diputat de CiU Albert Batalla, ahir al Parlament, on reclamava al Govern de la Generalitat 'que aturi el procés de descentralització i desplegament dels diferents organismes i Departaments a l'Alt Pirineu i Aran'. Jordi Ausàs ha expressat 'la seva perplexitat' i el total desacord amb la demanda de CiU, perquè del que es tracta, precisament, és just del contrari, és a dir, 'fer realitat el més aviat possible la presència institucional del Govern a l' Alt Pirineu i desplegar tots i cadascun dels Departaments i organismes que en depenen, en la línia del que ja s'està fent a les Terres de l'Ebre, com a pas previ a la creació de la Vegueria de l'Alt Pirineu'.

Jordi Ausàs s'ha mostrat compromès amb la Vegueria de l'Alt Pirineu i ha manifestat que la voluntat de CiU expressada en seu parlamentària no pretén res més que alentir i posar dificultats a un procés que ja és irreversible i que 'ha de permetre d'una banda reconèixer la nostra realitat territorial pirinenca, superar una divisió provincial que està renyida amb el catalanisme polític i millorar i apropar l'administració al ciutadà'.

El diputat pirinenc d'Esquerra al Parlament de Catalunya ha manifestat que CiU 'no té cap legitimitat per recriminar ara un encert o desencert en el desplegament territorial a l'Alt Pirineu, perquè han tingut durant molts anys una actitud manifestament hostil al reconeixement de l'Alt Pirineu'. Jordi Ausàs ha recordat que el 31 de desembre de 2001, el Parlament va reconèixer l'Alt Pirineu com a àrea funcional de planificació territorial, amb els vots a favor de tots els grups excepte CiU; i l'any 2003 es va crear l'Institut de Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran, just al final dels 23 anys de govern de CiU i després d'haver-hi votat en contra en diverses ocasions al Parlament de Catalunya.

El diputat d'Esquerra al Parlament de Catalunya ha anunciat que el Departament de la Vicepresidència ja ha pressupostat els recursos econòmics corresponents per tal de portar a terme aquest 2008 les obres d'adequació de l'edifici dels 'Antics Jutjats' de la Seu d'Urgell i convertir-lo en Delegació del Govern de la Generalitat a l'Alt Pirineu i seu de la direcció territorial de diferents departaments, com ara Política Territorial i Obres Públiques, entre altres. Els tècnics del Departament de la Vicepresidència ja han visitat l'edifici i han presentat el corresponent projecte tècnic.

Jordi Ausàs ha explicat que la descentralització del diversos Departaments del Govern, tot i que la majoria només han començat a contemplar serveis territorial a l'Alt Pirineu a partir del 2005, s'està duent a terme de manera progressiva, atenent a la seva realitat de gestió sectorial i als antecedents de la seva presència institucional al territori.

L'any 2006, la Subdelegació Territorial a l'Alt Pirineu i Aran va passar a la condició de delegació del Govern de la Generalitat. El Departament de Salut, tot i que encara no ha desplegat els seus serveis territorials al Pirineu, a efectes pràctics s'ha situat operativament al territori amb el desplegament de la Regió Sanitària del Servei Català de la Salut de l'Alt Pirineu i Aran (ubicada a Tremp), i amb l'Agència de Protecció de la Salut, que té una seu a la Seu d'Urgell i que el 2008 té previst posar en funcionament 3 noves seus de l'Agència de Protecció de la Salut, que estaran ubicades a: Puigcerdà, Tremp i Sort.

Des de març d'enguany el Departament de Governació ha designat a un coordinador territorial per a l'Alt Pirineu i Aran que, precisament, té la missió, a banda d'executar competències pròpies, de dissenyar el desplegament del Departament de Governació a l'Alt Pirineu. El Departament de Política Territorial disposa, des del passat 25 de gener, d'un Director de Serveis Territorial de l'Alt Pirineu i Aran (La Seu d'Urgell) i està previst que al llarg de 2008 i 2009 es vagi dotant d'estructura orgànica amb el personal necessari per desenvolupar les responsabilitats assignades. També es disposa de l'Institut per al desenvolupament i Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), amb seu a Tremp. El Departament de Treball té oficines a Vielha, la Seu i Tremp i els Departaments d'Interior, Educació i Agricultura ja està desplegant també la seva estructura a l'Alt Pirineu.