Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / ERC insta l'Estat a recuperar la gestió pública de vuit centrals hidroelèctriques del Pirineu

ERC insta l'Estat a recuperar la gestió pública de vuit centrals hidroelèctriques del Pirineu

El grup republicà al Congrés denuncia que Endesa segueix explotant aquestes instal·lacions malgrat que la concessió ja va caducar fa anys. Juntes sumen una potència de quasi 800 Mw, equivalent a un reactor nuclear

Protesta contra Endesa a la Vall Fosca, l'any passat (ACN/arxiu)
Protesta contra Endesa a la Vall Fosca, l'any passat (ACN/arxiu)
28/11/2018 13:46

El grup d'ERC al Congrés espanyol ha registrat una proposició no de llei perquè "es recuperi la gestió i titularitat pública de les centrals hidroelèctriques del Pirineu que han exhaurit el termini de concessió". La proposta, que firmen els diputats Xavier Eritja i Joan Capdevila, es debatrà a la comissió de Transició Ecològica.

El grup recorda que l'elèctrica italiana Enel, que actualment controla el 70% d'Endesa (que al seu torn havia absorbit el 1999 les elèctriques catalanes Fecsa i Enher), ha acabat sent titular de vuit centrals hidroelèctriques de la demarcació de Lleida amb concessions ja vençudes de fa anys, la majoria d'elles a l'Alt Pirineu. Són les centrals d'Ovilla, Seròs, Talarn, Camarasa, la Pobla de Segur, Sant Llorenç de Montgai, Gavet i Terradets. "Fa anys que aquestes concessions haurien d'haver revertit a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre", denuncia Eritja. La CHE, que actualment depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica, és qui concedeix i gestiona les concessions.

Aquestes vuit centrals hidroelèctriques en mans d'Endesa, que tenen concessions caducades, "sumen una potència instal·lada de gairebé 800 Mw de potència, que equival pràcticament al mateix que genera un reactor nuclear", recorda Eritja. ERC considera "una greu irregularitat" que es continuïn mantenint aquestes concessions "amb el consegüent benefici per a l'operadora, que ja no n'hauria d'estar al capdavant", i reclama recuperar-ne el control públic per traspassar-lo a qui correspon, que és la CHE.

El 10 d'octubre passat, el també diputat d'ERC Jordi Salvador va registrar al Congrés una bateria de preguntes sobre el tema al Govern espanyol, demanant resposta per escrit. De moment, segons fonts del partit, no ha rebut resposta.

Mostrar formulari de contacte