ERC La Seu proposa erigir un monument a Companys i fomentar la producció i consum d'energies netes
El grup municipal d’ERC a l’ajuntament de la Seu presenta al proper plenari, dilluns vinent, dues mocions per demanar, d'una banda, que la Seu erigeixi un monument a Lluís Companys i Jover, i de l'altra, que es fomenti al municipi la producció i consum d'energies netes "per consolidar la sobirania energètica total".
En la primera moció, Esquerra Republicana proposa que s'iniciï un concurs d’idees "per tal d’erigir una escultura, talla o imatge dedicada a la memòria i restitució de l'honorabilitat del Molt Honorable President Lluís Companys i Jover". El grup municipal planteja que aquest element sigui ubicat a la plaça que porta el seu nom, ubicada entre el Palau d'Esports i la comissaria dels Mossos d'Esquadra. La formació recorda que ja es va presentar una moció conjunta amb el grup de Convergència l'any 2000, en el 60è aniversari de l’assassinat de Companys. En aquest sentit, conclouen que “potser ja és hora que la Seu honori la figura del president afusellat pel govern del general Franco" i consideren que "que la ubicació del monument a la plaça Lluís Companys pot ser una bona manera".
La moció recorda que Lluís Companys "és un dels líders més destacats de la nostra història" i que va ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Diputat a Corts a Madrid, President del Parlament de Catalunya i President de la Generalitat fins que es va haver d’exilar. També en destaquen que "va ser un gran defensor de la República, de l’escola republicana i en català" i que "va desenvolupar un projecte d’autogovern i de dotació d’infraestructures modernes per a Catalunya", a més de defensar l’autonomia les llibertats del poble català. Finalment, subratllen que "per tot el que va pensar, fer i ser, va ser afusellat per ordre directa del general Franco".
Moció per l'autosuficiència energètica
Pel que fa a la segona proposta, ERC advoca per la promoció de producció i consum d’energies netes a nivell local. La moció reclama que el ple manifesti "l'oposició a la política energètica de l’Estat espanyol i en especial a la penalització de l’autoproducció i autoconsum d’energia verda", atesos els impostos que el govern del PP ha aplicat, entre d'altres, a l'energia solar i l'eòlica. Esquerra també sol·licita que la Generalitat "insti el govern espanyol a eliminar els impediments per a l’autoconsum i autogeneració elèctrica" i "que l’Ajuntament de la Seu se sumi a l’ús d’energia verda a les instal·lacions municipals i que en promogui la producció i consum". La formació independentista atribueix aquesta política a l'objectiu de l'Estat de preservar els privilegis de les grans empreses i oligopolis energètics, com ara les grans companyies elèctriques.
El sistema energètic de Catalunya, sota el control administratiu de l’Estat espanyol, "es troba en una situació complexa amb un obligat predomini del consum en massa de combustibles fòssils", segons recorda ERC, que apunta que "l’Estat espanyol té competències totals en matèria d’energia i els successius governs centrals han perllongat un model energètic insostenible, on fins i tot es justifica perllongar la vida de les actuals centrals nuclears quan existeixen alternatives a la substitució completa d’aquests perillosos sistemes de producció per energies renovables, juntament amb un ús més eficient de l’energia".
L’autoconsum elèctric, assenyala la moció, "és un dret cívic i un instrument clau a l'hora de crear un nou model sostenible i democràtic que permeti fer front a la realitat del canvi climàtic", ja que "contribueix a reduir la dependència energètica de l'exterior, quelcom a tenir molt en compte en la construcció d’un nou estat, i genera energia elèctrica de forma descentralitzada i respectuosa.
Tanmateix, Esquerra denuncia que "des de l’any 2011, el govern de l'Estat ha aprovat mesures que han significat la paralització de les inversions en energies renovables i la imposició de llindars de potència per a les instal·lacions d'aquestes energies, a més de retallades de les primes que rebien i havien rebut les renovables fins aquell moment, amb caràcter retroactiu". La culminació d'aquesta "estratègia repressiva contra l'autoconsum", assenyalen, és el decret de l'octubre passat que preveu sancions als ciutadans que optin per fabricar-se ells mateixos l'energia.