Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / ERC proposa al Parlament iniciar els tràmits per a la llei electoral catalana

ERC proposa al Parlament iniciar els tràmits per a la llei electoral catalana

El grup parlamentari vol que es recuperi la feina feta en anteriors legislatures per a un model que substitueixi l'actual sistema de circumscripcions provincials. El canvi ja ha restat aturat al llarg de les anteriors legislatures per manca de consens entre els partits
Col·legi electoral a la Seu d'Urgell en les eleccions al Parlament 2021 (Foto: arxiu)
20/09/2021 14:40

El grup parlamentari d'ERC vol avançar en la creació d'una Llei Electoral Catalana, una de les assignatures pendents de la política catalana des que es va restituir el Parlament. Segons ha informat l'ACN, de fonts del diari Ara, la formació republicana ha enviat una proposta de ponència conjunta a tots els altres grups amb representació a la cambra, amb l'excepció de Vox.

Esquerra ha justificat la recuperació d'aquesta proposta perquè creuen que la ponència conjunta és el procediment legislatiu "més plural i adequat" per "assolir l'objectiu marcat per l'Estatut de disposar d'una llei electoral pròpia". Per això, han convidat la resta de grups a sol·licitar la creació de la ponència "a partir de la feina ja feta durant la VIII i la X legislatures". En aquest sentit, aposten per "unificar els treballs i procediments en curs de la Iniciativa Legislativa Popular sobre la qüestió" i sol·licitar la documentació i treballs necessaris per començar-hi a treballar.

Un dels objectius de la creació d'una llei electoral pròpia és el de redefinir la distribució territorial d'escons, tenint en compte que actualment a les eleccions al Parlament se segueix utilitzant la llei estatal, que divideix Catalunya en quatre circumscripcions provincials (Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona).

Debat territorial i de partits

De fet, les darreres dècades els intents de canviar aquesta distribució mai no han tingut èxit, per la manca de consens entre els partits sobre quina hauria de ser la divisió emprada. Entre les propostes que s'han plantejat al llarg d'aquests anys hi ha tant la distribució dels escons en vegueries -que permetria que l'Alt Pirineu i Aran tingués circumscripció pròpia- com també un sistema dual, amb una part dels escons escollits en circumscripció única i una altra part per llista territorial, que permetria garantir que cada comarca tingui almenys un diputat. A l'altre extrem, alguns partits amb alta concentració de vot a les comarques més poblades -les de l'àrea metropolitana de Barcelona- han defensat un sistema de vot unificat i sense excepcions. Un altre punt de debat recurrent és si s'hauria d'impulsar les llistes obertes, tenint en compte que actualment el vot a les eleccions al Parlament només s'exerceix mitjançant llistes tancades de partits polítics o agrupacions d'electors.

Tot i això, en la presentació de la proposta de ponència, ERC no ha fet referència a aquest debat principal, el de la representativitat territorial, i ha posat l'accent en d'altres objectius, com ara que hi hagi "una perspectiva rellevant en temes de drets i llibertats", una "perspectiva de gènere" o bé que s'hi afegeixin "aportacions de veus joves especialitzades en investigació electoral".

La Comissió d'Afers Institucionals del Parlament ja ha aprovat anteriorment diverses audiències en el marc de la Iniciativa Legislativa Popular de la Proposició de Llei Electoral de Catalunya, que està en marxa pendent de celebrar noves compareixences. Entre les que planteja la formació de Pere Aragonès hi ha les de les politòlogues Gemma Ubasart i Sílvia Claveria, el jurista José Luís Martí o experts en anàlisi electoral com Marcia Serra, Jordi Barrat i Carlos Fernández Esquer.

Mostrar formulari de contacte