ERC qüestiona els criteris d’instal·lació dels parcs de salut
Els republicans posen en dubte que les ajudes de la Diputació de Lleida per a la col·locació d’aquests equipaments s’hagin fet "de forma justa i equitativa"
El grup d’Esquerra a la Diputació de Lleida ha qüestionat les ajudes per a la instal·lació dels parcs de salut als diferents municipis del territori, ja que considera que no s'han atorgat "de forma justa i equitativa". Jaume Gilabert, portaveu del grup republicà, explica que quan va sortir la primera convocatòria, l’any 2010, es va efectuar detallant el termini màxim de presentació de sol·licituds, els requisits específics per poder fer la petició, juntament amb les altres especificacions que havia de complir el municipi sol·licitant. “En les darreres convocatòries les bases no han estat publicades enlloc i la demanda s’ha fet a presidència”, apunta Gilabert.
Segons comenten els republicans, un cop analitzades les dades a les que ha tingut accés el seu grup, l'ens provincial ha instal.lat entre el 2010 i el 2017 un total de 192 parcs de Salut a 173 municipis dels 231 que hi ha a la demarcació de Lleida. D’aquests municipis, 160 tenen un parc de Salut; 12 (majoritàriament amb agregats) en tenen 2, mentre que Lleida ciutat en disposa de 8. En els mateixos documents, es visualitza que la majoria de Parcs de Salut s’han instal·lat a partir de les peticions fetes per municipis i EMD; tot i això, també s’ha pogut comprovar que "n'hi ha d'altres, alguns amb 2 o 3 nuclis agregats, que encara no en tenen cap malgrat haver-ho sol·licitat".
Gilabert ha manifestat que “no s'entén com hi pot haver municipis que tenen més d’un parc de salut i d'altres no en tinguin cap, tot i que consten a la llista de pendents per a una possible 5a fase que s'hauria de dur a terme el 2019". El portaveu republicà també assenyala e fet que "hi ha municipis que tenen més d’un parc instal·lat, algun d’ells sense haver fet cap petició”.
Ocupació activa del temps d'oci
Els Parcs de la Salut són equipaments lúdics i de salut pensats per a la gent gran i promoguts per la Diputació de Lleida amb l’objectiu de fomentar l’ocupació activa del temps d’oci contribuint en la millora de la salut física i emocional d’aquest sector de la població. La convocatòria d’ajuts, iniciada l’any 2010, contemplava el subministrament i la instal·lació dels elements que conformen aquests espais. Els beneficiaris d’aquesta línia d’ajuts podien ser tots els ajuntaments de la demarcació de Lleida.
“Els parcs lúdics i de salut són eines per a la salut i l’esbarjo, però també tenen un component social d’interrelació, perquè són espais de convivència entre joves i grans molt necessaris en tots els pobles del territori. Per tant, exigim al Govern de la Diputació de Lleida una explicació sobre els criteris que ha seguit a l’hora d’adjudicar aquestes ajudes, que ens expliqui perquè hi ha pobles que gaudeixen de dos Parcs de Salut sense haver-los demanat i d’altres que fa més de 7 anys que esperen, tot hi haver presentat la sol·licitud correctament quan tocava”, demana Gilabert.