Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / ERC reclama una gestió "més democràtica" de les centrals hidroelèctriques de l'Alt Pirineu

ERC reclama una gestió "més democràtica" de les centrals hidroelèctriques de l'Alt Pirineu

Joan Capdevila i Sara Bailac qüestionen la gestió feta per la CHE i la "màniga ampla" amb les concessions. El grup republicà advoca per un mercat energètic amb control públic i preus equitatius
Central hidroelèctrica de Capdella (Foto: arxiu)
23/10/2020 14:45

ERC ha presentat al Congrés espanyol esmenes a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica per tal que s'hi contempli una gestió "més democràtica" de les centrals hidroelèctriques de l'Alt Pirineu i Aran i de Lleida. La formació republicana creu que la nova normativa s'ha d'aprofitar per crear "un canvi a l'ecosistema hidrològic i de generació d'aquesta importantíssima i neta font d'energia, limitant les fins ara quasi eternes concessions i ajudant a crear un marc més participatiu a tots els actors, començant per les entitats locals".

El diputat d'ERC per la circumscripció de Lleida, Joan Capdevila, i la senadora Sara Bailac han remarcat que "durant dècades les centrals hidroelèctriques de l’Alt Pirineu i de Lleida han estat en mans d’empreses que no han parat de veure créixer els seus beneficis", i que "lluny d’una vigilància activa, transparent i exigent de la concessió, els poders públics -bàsicament, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre- han complert de manera molt laxa amb el seguiment de les obligacions de les concessions, fins al punt que no han garantit el compliment dels terminis".

Sobre aquest punt, Capdevila i Bailac denuncien que "d’aquesta manera, amb concessions per a 75 anys i amb màniga ampla, l’oligopoli energètic ha recorregut a diverses fórmules -també a la via judicial- per demorar el compliment de les seves obligacions i no retornar els actius a mans públiques". Alhora, lamenten que "els beneficis de la generació d’una potència equivalent a un reactor nuclear, per part d’11 centrals, no han revertit en el conjunt de les comarques que acullen aquestes infraestructures". I hi afegeixen que "ben al contrari, les polítiques laborals de grans empreses com Endesa han tendit a retallar els darrers mesos els drets dels jubilats pirinencs i lleidatans, alhora que l’electricitat que consumim és de les més cares d’Europa".

ERC opina que "parlar de les centrals hidroelèctriques és parlar del model energètic que volem per al país" i que en aquest context "es fa evident que cal reestructurar l’actual model i establir un mercat energètic amb control públic, lliure de monopolis i amb un sistema de preus de les energies just, equitatiu, competitiu i sostenible ambientalment i transparent". Això passa, asseguren "per recuperar la gestió pública de les centrals hidroelèctriques, de manera que puguin tenir un retorn positiu cap al territori i la qualitat de vida de les persones".

El comunicat acaba advertint que "no n’hi ha prou amb desitjar públicament la gestió pública de les centrals quan acabin les concessions, com fa el PSC a Catalunya, si a l’hora de la veritat el PSOE no es mou a Espanya per fer-ho possible". ERC conconclou que cal "optar decididament per les energies 100% renovables davant l’emergència climàtica i ambiental que viu el planeta".

Mostrar formulari de contacte