Es compleixen 20 anys del robatori del Beatus de la Seu
El còdex, de gran valor, va ser sostret del Museu Diocesà el 29 de setembre de 1996. Al cap d'uns mesos la Guàrdia Civil el va recuperar en localitzar el presumpte cervell de l'assalt
Aquest dijous es compleixen 20 anys del robatori del Beatus de Liébana conservat al Museu Diocesà d'Urgell. La notícia va causar impacte tant a la Seu com a nivell nacional pel seu gran valor. La peça va ser recuperada al cap d'uns mesos.
El 29 de setembre de 1996, al matí, uns desconeguts van entrar al Museu Diocesà d'Urgell, van reduir l'encarregada amb un aerosol i es van emportar el Beatus en poc més d'un minut. Des d'aquell moment es va iniciar una operació d'investigació i recerca que va implicar els cossos de seguretat. Quan ja es donava per pràcticament perdut el rastre del còdex, l'operatiu va donar resultat i, al gener de 1997, la Guàrdia Civil va poder localitzar a València el llibre i el suposat cap del robatori, identificat com a Gilbert Ollier. Tanmateix, posteriorment es va constatar que l'autor havia utilitzat la identitat d'una altra persona, sense cap relació amb el delicte, i el 1998 va fugir al Brasil tot aprofitant el primer permís penitenciari.
Des d'aleshores no s'ha sabut res més del lladre ni de qui estava interessat a pagar pel Beatus -valorat actualment en uns 18 milions d'euros segons els experts en art. En tot cas, la peça ha tornat a ser la joia del Museu Diocesà, on durant aquests anys ha deixat d'estar exposat al públic, i ha restat sota estrictes mesures de seguretat, per evitar possibles nous intents de robatori. El Museu està actualment en ple procés de modernització i promoció i a curt termini no es preveu tornar a exposar el Beatus, tot i que podria dur-se a terme més endavant si se'n pot garantir la seguretat.