Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Salut i la Fundació Sant Hospital signen un acord per traspassar la gestió del centre urgellenc a una empresa pública

Salut i la Fundació Sant Hospital signen un acord per traspassar la gestió del centre urgellenc a una empresa pública

El conseller Manel Balcells ha assistit a la primera reunió de la comissió de treball que haurà de definir el projecte per al canvi de model, vinculat també a la futura construcció de l'Hospital Comarcal. El nou centre hospitalari a la capital de l'Alt Urgell es preveu que estigui operatiu el 2029

Constitució de la comissió per traspassar a una empresa pública la gestió de l'Hospital de la Seu
Constitució de la comissió per traspassar a una empresa pública la gestió de l'Hospital de la Seu
02/04/2024 18:15

Aquest dimarts s'ha constituït la comissió per al traspàs a una empresa pública de la gestió de la Fundació Sant Hospital (FSH) de la Seu d'Urgell. En la primera sessió hi ha participat el conseller en funcions de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, que ha explicat que la trobada és l'inici d'un canvi de model vinculat a la construcció, més endavant, del futur Hospital Comarcal de l'Alt Urgell. El nou equipament rellevarà l'històric centre mèdic de la ciutat i s'ubicarà a l'entrada est del municipi, on des d'aquest any passat ja es duen a terme les obres d'urbanització de l'espai previst, a tocar de la caserna de Bombers.

Balcells també ha assenyalat que les reunions culminaran amb un conveni entre ambdues institucions per passar del model de fundació privada al d'empresa pública, dependent del Departament de Salut. La primera passa va ser la signatura d'un protocol d'intencions, que ara comença a fer-se efectiu. El conseller calcula que la modificació legal es completarà l'any vinent i recorda que "no és un tràmit senzill perquè inclou l'organització dels actius i passius". A més, el traspàs oferirà l’oportunitat de reordenar els serveis públics de salut - activitat hospitalària especialitzada i sociosanitària - que la fundació presta a la població de l’Alt Urgell i de la seva àrea d’influència, que és d’unes 20.400 persones.

Sobre el nou edifici, el titular en funcions de Salut ha reiterat que des de fa temps "està clar que l'Alt Urgell el necessita". Balcells també ha avançat que caldrà un període "de transició", per assumir la nova vocació menys local i més comarcal del centre mèdic, com també per tenir en compte "la coordinació amb Andorra" i, de manera més puntual, amb l'Aragó. Per fer-ho possible, el màxim responsable de Salut ha agraït la predisposició que han trobat tant de l'anterior equip de govern, a l'hora d'escollir els terrenys idonis i cedir-los al CatSalut, com de l'actual, per facilitar aquesta transició. Igualment, ha agraït la sortida del Bisbat d'Urgell del Patronat, l'any 2021, perquè aquest gest "ha facilitat que això passi". Per tot plegat, conclou que ha estat "un procés ben pactat, de comú acord i ben treballat", i que "això garantirà el present i el futur, amb un nou hospital més dimensionat, amb més serveis i que doni resposta a totes les necessitats d'aquesta part del Pirineu". 

La finalització de les obres, cap al 2029

Pel que fa a quan serà una realitat aquest nou hospital, Manel Balcells ha admès que preveuen, "sent realistes", que la seva construcció s'acabarà completament d'aquí a cinc anys, el 2029. I ha justificat aquest termini perquè l'execució d'un equipament com aquest "té un temps" i ha de superar un seguit de fases que, a més del canvi de model, inclouen el pla funcional (ja fet), els permisos de construcció, el projecte bàsic, el projecte executiu, la seva inclusió als pressupostos, el concurs d'obres, l'execució -prevista a partir del 2027- i, finalment, la posada en funcionament.

Satisfacció des de l'Ajuntament

Per la seva banda, el president del Patronat de la Fundació Sant Hospital, Joan Barrera, s'ha mostrat "content perquè finalment caminem cap a aquesta nova governança de l'Hospital, que ja es treballa des de fa anys, perquè el model de gestió actual no és l'adequat". L'alcalde de la Seu entén que "l'Ajuntament hi ha de seguit tenint un paper, però ha de ser més testimonial que no pas de gestió", i hi afegeix que aquest canvi "ve d'una llarga reivindicació, en la qual s'hi va treballar la legislatura passada però també en legislatures anteriors", si bé durant molts anys "ha estat limitada pels problemes econòmics que ha tingut l'Hospital, amb patrimoni negatiu, i el Departament de Salut ja havia dit que mentre s'estava en aquesta situació no es podia fer la transició", mentre que "ara els números van responent i hi podem fer avenços".

Barrera ha detallat que recentment s'ha reunit amb el director del CatSalut, Ramon Canals, i el cap de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, que han agraït "la bona predisposició" de la ciutat des del primer moment, que culmina ara amb la signatura d'aquest acord. El president de l'FSH espera que la plena assumpció del servei per part de la Generalitat ajudarà a superar les limitacions pressupostàries actuals i a oferir una millor atenció als usuaris.

Junts i la CUP valoren bé l'inici del canvi de model

Els representants de l'FSH a la nova comissió s'han decidit a la reunió que aquest dimarts mateix al migdia ha dut a terme el Patronat de la fundació, amb presència de membres dels grups municipals de l'Ajuntament. En aquest sentit, la CUP ha fet una roda de premsa en què ha celebrat l'inici d'aquest procés. El seu representant al patronat, Pau Lozano, ha recordat que des que van entrar a formar part del consistori, amb ell mateix com a regidor, aquesta ha estat una de les seves "prioritats", perquè pensen que l'actual model de gestió és "totalment anacrònic" i consideren que en els seus primers anys com a grup municipal van estar "sols" defensant aquest punt de vista. Lozano valora positivament que "de mica en mica s'ha anat caminant" en aquesta línia i creu que la sortida del Bisbat, influïda per la implantació de l'avortament farmacològic a la Seu, "va posar en evidència que el model de gestió era obsolet i que no tenia sentit continuar amb la Fundació". La formació ha coincidit amb l'equip de govern a reivindicar com a millor opció una gestió directa de l'empresa pública Institut Català de la Salut.

D'altra banda, després de la trobada, el portaveu de Junts per la Seu, Jordi Fàbrega, ha valorat positivament els avenços en "un objectiu de la passada legislatura" que en aquell moment van "treballar de valent" i "que ara es materialitza". El representant del primer grup de l'oposició ha avançat que ara vetllaran "perquè beneficiï usuaris i professionals". 

Mostrar formulari de contacte