Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Es crea una comissió hispanoandorrana per buscar solucions per als treballadors fronterers

Es crea una comissió hispanoandorrana per buscar solucions per als treballadors fronterers

Bartumeu i Corbacho volen resoldre les demandes del col.lectiu abans no acabi l'any La principal reclamació és l'accés a la sanitat catalana i la recuperació de la prestació d'atur després d'haver treballat a Andorra

Frontera del riu Runer
Frontera del riu Runer
25/02/2010 09:28

El cap de govern d'Andorra, Jaume Bartumeu, i el ministre espanyol de Treball, Celestino Corbacho, han acordat aquest dimecres a Madrid la constitució d'una comissió de treball que estudiarà possibles solucions als problemes que pateixen els treballadors fronterers. Actualment hi ha 30.000 ciutadans de l'Estat, majoritàriament catalans, que treballen a Andorra. D'aquests, 2.500 creuen la frontera cada dia i la majoria resideixen a la Seu.

En la reunió s'ha exposat el fet que els fronterers no tenen accés a determinades prestacions sanitàries i laborals a l'Estat, fet que els deixa en un estat d'indefensió en cas d'acomiadament i impedeix el seu accés al sistema sanitari català. Bartumeu ha avançat que la comissió treballarà amb un calendari 'mensual' i vol fer passos endavant abans de cap d'any.

La comissió bilateral estarà formada pels secretaris d'Estat dels dos governs i treballarà amb un calendari "mensual". La comissió també analitzarà la situació dels andorrans que estudien a treballen a l'Estat espanyol, perquè tot i que ja existeixen acords sobre aquesta qüestió, "el desconeixement de la realitat andorrana per part d'algunes administracions fa que no es trobi la manera de resoldre problemàtiques concretes".

Harmonitzar drets i deures
La paradoxa actual dels treballadors transfronterers és que cotitzen a la Seguretat Social andorrana, però alhora han de tributar a la hisenda espanyola. Aquest fet fa que, per exemple, no puguin accedir a l'atur si són acomiadats a Andorra fins i tot encara que abans hagin cotitzat a la Seguretat Social espanyola, o que no tinguin accés gratuït a la sanitat catalana.

De fet, una de les principals reivindicacions del col·lectiu és el dret a cobrar directament la prestació d'atur dels períodes cotitzats a l'Estat espanyol abans de treballar a Andorra. També demanen que es garanteixi per al treballador i les seves famílies la cobertura del 100% de les prestacions de la sanitat catalana, així com la targeta sanitària europea.

Una altra de les demandes és tornar a tenir accés a la pensió especial de 'l'emigrant retornat' que havien pogut rebre entre el 1982 i el 2006. L'ajut, de 390 euros durant 18 mesos, funcionava com a succedani del subsidi d'atur en cas de perdre la feina a Andorra, i estava dissenyat per a persones que s'havien establert a l'estranger i retornaven a l'Estat després de perdre la feina.

Mostrar formulari de contacte