Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Es mantenen els dubtes sobre la vegueria a sis dies de la data fixada

Es mantenen els dubtes sobre la vegueria a sis dies de la data fixada

El Consell de l'Alta Ribagorça i l'Ajuntament de Sort demanen l'ajornament del procés La qüestió genera divisió d'opinions dins dels propis partits polítics en funció de cada territori
Vegueria de l'Alt Pirineu i Aran
30/12/2009 10:50

El debat sobre la nova divisió administrativa de Catalunya, en què l'Alt Pirineu hi està tenint un protagonisme destacat, segueix amb diversos fronts oberts quan manca menys d'una setmana per a la data proposada pel conseller de Governació, Jordi Ausàs, perquè el Consell de Govern de la Generalitat hi doni el vistiplau.

La qüestió segueix posant al descobert que els principals representants polítics estan primant l'interès territorial per davant del posicionament oficial dels seus partits. Així, aquest dimarts el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, governat pel PSC, ha donat suport a una moció de CiU per demanar que s'ajorni el procés. El president ribagorçà, el socialista Joan Perelada, argumenta que la vegueria no respon a les seves necessitats, advoca per reforçar els consells comarcals i aprofita per denunciar una vegada més les nefastes comunicacions entre les comarques implicades. En la mateixa línia, l'alcalde de Sort, el convergent Agustí López, també s'ha pronunciat per posposar el debat.

En canvi, entre els qui s'han pronunciat a favor de la vegueria hi ha l'Ajuntament de la Seu, amb el suport de tots els grups tret del PP, i l'alcalde de Tremp i delegat de la Generalitat a l'Alt Pirineu, Víctor Orrit; a més a més dels ajuntaments de Martinet i Lles, que amenacen d'escindir-se de la Cerdanya si la comarca prefereix entrar a la Catalunya Central.

Precisament la Cerdanya és un dels tres principals focus d’oposició a la regió pirinenca ara mateix. El Consell Comarcal cerdà coincideix amb un altre front, el de la Vall d'Aran a reclamar un tractament propi a banda de la vegueria, malgrat la manca de consens amb els municipis del Baridà.

Aquestes polèmiques estan sent aprofitades pel tercer front, el dels àmbits polític, econòmic i mediàtic de Lleida, que els darrers dies han reforçat la pressió per impedir que el Pirineu deixi de ser lleidatà. L’alcalde de la capital del Segrià, el socialista Àngel Ros, no dubta a reconèixer que ja li estaria bé que amb l'enrenou generat el projecte de reordenació quedés paralitzat i les comarques de muntanya segueixin depenent de la divisió provincial.

Mostrar formulari de contacte