Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Es posa en marxa el dispositiu per fer front a la sequera

Es posa en marxa el dispositiu per fer front a la sequera

La comarca de l'Alt Urgell es troba entre les zones amb més problemes d'abastament
Pantà d'Oliana (Presa)
08/07/2007 11:43

La Diputació de Lleida ha posat en marxa el dispositiu per donar sortida a les necessitats i les demandes dels municipis de la demarcació que ja comencen a patir els efectes de la sequera o els que en pateixin al llarg dels mesos d'estiu. La posada en marxa del dispositiu s'ha acordat en el decurs d'una comissió de govern on es recull que la Diputació destinarà una dotació pressupostària de 180.000 euros. Segons el darrer informe elaborat pel Servei de Control de Qualitat d'Aigües de la Corporació, les zones més afectades són les comarques de l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i la Segarra. Es preveu que els problemes d'abastament vagin en augment si no es registren precipitacions en les properes setmanes.

El Servei de Control de Qualitat d'Aigües certifica que les reserves en els embassaments són similars als de l'any passat, però que els aqüífers i els cabals dels rius són molt inferiors. En aquest sentit, tot i no poder apuntar encara l'existència d'indicis clars de situació d'emergència o de màxima alerta de sequera, els tècnics diuen que aquesta escassetat d'aigua pot representar un problema d'aquí a pocs dies en moltes més poblacions de l'Alt Pirineu.

Aquest Control de Qualitat va iniciar ja el passat mes d'abril el seguiment i evolució de cabals d'aigua de captacions no superficials d'algunes àrees de les comarques de Lleida per tal de detectar indicis o possibilitats de deficiències en el subministrament de cara als mesos d'estiu, fet que va provocar que la Diputació ja tingués a disposició una possible partida de recursos públics per ajudar les possibles poblacions afectades. Així mateix, s'està observant l'evolució dels cabals superficials, especialment, en rieres i barrancs situats en les capçaleres dels principals rius.

Municipis afectats

A les Valls de Valira s'estan buscant noves captacions per un futur immediat, a Argolell i Arcavell, i finalment a la comarca de l'Alt Urgell, en concret a Toloriu s'han de recórrer a les cisternes de tant en tant, ja que tenen problemes des de fa tres anys i, malgrat haver fet un altre pou, sovint els veïns han de portar cisternes d'aigua.

Segons les dades facilitades pel Servei de Qualitat d'Aigües de la Diputació, la situació de sequera a la Segarra apunta que alguns nuclis estan al límit i estan bombant a les xarxes d'aigua en alta a superfície, i al Pallars Sobirà s'han engegat algunes bombes a Gerri de la Sal i a Sort, fa alguns dies.

També al Pallars Jussà, concretament a Conca de Dalt estan sota mínims i hauran de portar cisternes de subministrament, i a Toralla als ramaders no els deixen agafar aigua i, en aquet sentit, si no plou els propers dies hi haurà problemes amb el bestiar.

Mostrar formulari de contacte